OSCE denunţă "torturi sistematice" şi îndeamnă la anularea rezultatelor alegerilor prezidenţiale în Belarus

OSCE denunţă "torturi sistematice" şi îndeamnă la anularea rezultatelor alegerilor prezidenţiale în Belarus

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a îndemnat, în primul său raport independent major asupra Belarus, la anularea rezultatelor alegerilor prezidenţiale din această ţară şi a denunţat "torturi sistematice" şi "încălcări masive ale drepturilor omului", informează joi AFP.

Raportorul Wolfgang Benedek, autor în 2018 al unui alt studiu internaţional ce demonstra persecuţii din partea puterii în Cecenia, a colectat sute de mărturii, însoţite de fotografii şi înregistrări video.

El evocă "torturi şi tratamente inumane sau degradante (...) generalizate şi sistematice", ce vizează protestatari, dar şi trecători ce se aflau în locul nepotrivit.

În acest text, OSCE cere noi "alegeri adevărate, care să răspundă criteriilor internaţionale", în prezenţa unor observatori independenţi.

Acţionând la cererea a 17 state, printre care Franţa, SUA şi Regatul Unit, Benedek a primit 700 de observaţii scrise şi a iniţiat discuţii pe internet, din cauza faptului că nu s-a putut deplasa la faţa locului, Belarus refuzând să coopereze.

După realegerea sa controversată din 9 august, preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko - în vârstă de 66 de ani, dintre care ultimii 26 la putere - se confruntă cu o mişcare de contestare istorică, ce adună în fiecare săptămână zeci de mii de manifestanţi.

Această anchetă "pune în lumină frauda din centrul alegerilor prezidenţiale şi acţiunile abjecte ale regimului Lukaşenko", a reacţionat într-un comunicat şeful diplomaţiei britanice Dominic Raab. "Trebuie să fie organizate noi alegeri libere şi corecte", a insistat el.

SUA au transmis acelaşi mesaj, prin vocea ambasadorului lor la OSCE, James Gilmore. "Aceste abuzuri îngrozitoare au loc în centrul Europei, în 2020", şi-a exprimat el indignarea, îndemnând la organizarea unui nou scrutin.

Lidera opoziţiei belaruse Svetlana Tihanovskaia, exilată în Lituania, se afla joi la Viena, pentru întrevederi cu ambasadorii OSCE şi discuţii cu cancelarul austriac Sebastian Kurz.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /