Otrăvirea lui Navalnîi: Rusia 'trebuie să spună adevărul', susţine ministrul britanic de externe

Otrăvirea lui Navalnîi: Rusia 'trebuie să spună adevărul', susţine ministrul britanic de externe

Regatul Unit a cerut miercuri Rusiei "să spună adevărul" privind soarta opozantului Aleksei Navalnîi, otrăvit potrivit Berlinului cu un agent neurotoxic de tipul Noviciok, considerând "absolut inacceptabilă" utilizarea unei "arme chimice interzise", relatează AFP.

"Este absolut inacceptabil ca această armă chimică interzisă să fie utilizată încă o dată şi ca violenţa să vizeze încă o dată o figură a opoziţiei ruse", a declarat şeful diplomaţiei britanice Dominic Raab într-un comunicat.

"Guvernul rus (...) trebuie să spună adevărul privind ceea ce i s-a întâmplat lui Navalnîi", a adăugat el, promiţând să lucreze "îndeaproape cu Germania, aliaţii noştri şi partenerii internaţionali pentru a demonstra că utilizarea armelor chimice interzise, indiferent unde în lume, antrenează consecinţe".

"Este revoltător că a fost utilizată o armă chimică", a postat şi premierul Boris Johnson pe Twitter. "Guvernul rus trebuie acum să explice ce s-a întâmplat cu dl Navalnîi; vom lucra cu partenerii internaţionali pentru a ne asigura că se va face dreptate", a adăugat el, potrivit Reuters.

Noviciokul, puternic agent neurotoxic de concepţie sovietică, a fost utilizat împotriva fostului agent dublu Serghei Skripal în 2018 pe teritoriul britanic.

Pe 4 martie 2018, Serghei Skripal şi fiica sa Iulia au fost găsiţi inconştienţi pe o bancă la Salisbury, în sudul Angliei, şi au fost spitalizaţi într-o stare gravă.

Ei au supravieţuit şi sunt acum ascunşi sub protecţie, dar otrăvirea lor a făcut o victimă colaterală. O femeie a murit după ce s-a stropit cu ceea ce ea credea că este un parfum, dar de fapt era Noviciok, aflat într-un flacon găsit de partenerul ei.

Afacerea a provocat expulzări reciproce de diplomaţi fără precedent de la sfârşitul Războiului rece între Rusia şi occidentali.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 „Nu vreau sa fiu ăla din diaspora care se crede cu nasul pe sus, dar las-o dracului de treabă”

2 Roubini avertizează / „Mama tuturor crizelor economice se profilează și nu va fi nimic de făcut în privința asta”

3 Andrei Caramitru șterge pe jos cu Nicușor Dan

4 Un fascinant material despre istoria Pământului... Ce s-ar fi întâmplat acum 591 de milioane de ani...

5 VIDEO Da, e Simion încolțit de ghinion...