OTREPELE pesediste Firea și Dragnea îi cred CRETINI pe Bucureșteni! De ce ascundeți aberațiile lui Oprescu, mă, nenorociților?

OTREPELE pesediste Firea și Dragnea îi cred CRETINI pe Bucureșteni! De ce ascundeți aberațiile lui Oprescu, mă, nenorociților?

Sunt incredibile tupeul și nesimțirea acestor două otrepe pesediste care reclamă, bazându-se pe cretinismul bucureștenilor, mari manevre oculte și răzbunări politice. Mai mult, otreapa importată de la Teleorman, unde părinții, de ajunși ce sunt, se împrumută la bancă pentru a-și trimite copiii la școală, l-a chemat la Partid, ca gherțoiul, pe șeful ELCEN. Uită aceste otrepe, Firea și Dragnea, că Bucureștiul a fost condus în ultimii 8 ani de ei. Că au avut majoritate în Consiliul General, că ăla de la ELCEN e cu carnet la partidul lor. Că scârba de Oprescu era vedeta cu care se înghesuiau să-și facă poze...

Ca să înțelegeți ce se întâmplă la RADET în relația cu ELCEN - de ce nu avem zilele acestea apă caldă și de ce nu vom avea la iarnă căldură citiți textul de mai jos, scris de unul care de-abia a intrat în politică:

„Fostul Primar General ales, îl știți, Sorin Oprescu, având la bază doar incompetența sa managerială și priorități absurde (vezi festivismele adoptate și de Firea și recordul cu cârnatul) a decis să nu mai plătească integral subvențiile de preț către RADET, încă din 2008!

Când Oprescu a afost ales Primar, datoria RADET către ELCEN era suportabilă: 150 mil Euro. Acum, este de peste 850 mil Euro.

Asta în contextul în care populația își plătește cu responsabilitate factura, gradul de încasare de la populație fiind de 95%, deci aproape integral.

Cum s-a întâmplat?

În fiecare an Oprescu a subfinanțat capitolul bugetar de subvenție, mai ales în lunile noiembrie și decembrie, adică atunci când subvenția trebuia să fie mai mare pentru că era frig afară, zicând că le va plăti în anul bugetar urmăr. Ceea ce nu mai făcea, acumulând astfel datorii uriașe. De aici vine creșterea.

Încă din 2008 a existat un protocol între RADET și ELCEN, aprobat în Consiliul General, care prevedea reeșalonarea datoriilor. Din acest protocol Primăria Capitalei a plătit o singură tranșă. Astfel, pe baza protocolului neonorat, ELCEN a obținut actualul titlu executoriu de 259 de mil lei, care este ca o piatră de moară pe bugetul RADET și implicit pe al Bucureștiului, blocând conturile Regiei de termoficare.

La rândul său, ELCEN se află într-o situație proastă, la fel ca RADET. Are datorii cumulate către furnizorii săi, către găzari (RomGaz, TransGaz și DistruGaz) de peste 700 de mil euro! Plus datorii la bănci (au apucat să facă împrumuturi ca să poată livra agent termic și plăti salarii), plus datorii la ANAF.

Penalitățile aplicate de către ELCEN către RADET sunt de 0,02 din sumele datorate, dar plafonate conform codului fical la suma totată cumulată (penalitățile nu pot fi mai mult de 100% din datorie). Și așa, la cun calcul simplu, noi, bucureștenii plătim penalități la ELCEN, de cca. 20.000 euro pe zi!!! Ouch.

Ce ar fi de făcut, îi spunem noi domnei Firea, pentru că singura competență pe care o are este de a arunca vina acolo unde nu este.

SOLUȚIA de scurtă durată, incrementală:

- să se aplice o rectificare bugetară, astfel încât cât mai mult din banii datorați, ceruți acum de ELCEN să fie plătiți. Firea trebui să analizeze stadiul de execuție al lucrărilor de investiții (și execuția bugetară a entităților din subordine), să vadă ce se recpționează anul acesta și ce nu, și sumele care rămân să fie direcționate către RADET. Are și o conjuctură favorabilă pentru că Sava, fiind an electoral și fiind interimar, nu s-a hazardat la cheltuieli mari și i-a lăsat conturile pline.
- în urma acestui gest de seriozitate, să facem un protocol pe 10-15 ani cu ELCEN pentru reeșalonarea datoriilor! Pentru că nu pot fi plătite toate odată, dar pot fi plătite.

SOLUȚIA de lungă durată, radicală:

- Nu este nouă: Trecerea ELCEN de la Ministerul Economiei în subordinea CGMB. Și vom face noi o singură companie, vom topi datoriile, iar din banii de penalități (astefl stinse) și finanțări noi atrase să retehnologizăm atât componenta de distribuție cât și cea de producție, să facem o companie suplă cu capacități de producție dimensionate corect, nu megalomaniac cum sunt cele ale ELCEN de azi, moștenite de la comuniști. Adică să facem ce au făcut deja restul orașelor din țara asta!

Și ca să continui “the blame game”, mai ales că mi se scoală părul în cap când îl aud pe Dragnea că el rezolvă cutare și cutare lucru, îi reamintesc că soluția acesta radicală a stat în pixul lui și a oprit-o aunci cân făcea parte din Guvernul Ponta IV! A blocat proiectul de act normativ.

Trebuie să înțelegem că nu mai putem continua așa. Pierdeile sunt imense pe tot lanțul, de la producție (incluzând producția) și până în calorifere. Ca să vă faceți o idee, din o sumă plătită de noi de 1000 de lei, în calorifere ajunge agent termic în valoare de cca. 250! Avem pierderi pe tot lanțul și subvenția imensă (alături cu cea de la RATB) nu paralizează investițiile prioritare (ex. clădiri cu risc seismic).

Subvenția este mare, penalitățile sunt uriașe, costul plătit de către cetățeni e absurd.

Toate cel de mai sus sunt reale și recapitulate cu sprijinul colegului meu din CGMB, Catalin Deaconescu. Intenționăm să scoatem împrună un paper mai cuprinzător pe acestă temă și să lansăm rapid o dezbatere în cadrul unui eveniment pe care-l vom anunța din timp.

Dați mai departe ca să se știe! Mulțumesc.”


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale