Ottawa cere Chinei eliberarea a doi canadieni ţinuţi în arest de 1.000 de zile

Ottawa cere Chinei eliberarea a doi canadieni ţinuţi în arest de 1.000 de zile

Canada a cerut eliberarea lui Michael Kovrig şi Michael Spavor ţinuţi în arest în China de 1.000 de zile, informează luni DPA.

Ministrul de externe Marc Garneau a declarat că cei doi bărbaţi canadieni sunt "deţinuţi în mod arbitrar" şi a condamnat "lipsa unui proces legal transparent", într-un comunicat difuzat duminică.

"Ani au fost furaţi cu cruzime atât de la bărbaţi, cât şi de la familiile lor", a spus Garneau în ziua marcării a 1.000 de zile de la arestarea lor.

"Detenţia arbitrară a cetăţenilor străini este nedreaptă şi imorală", a adăugat ministrul de externe. "Acest lucru trebuie oprit. Dl Kovrig şi dl Spavor trebuie să vină acasă".

Spavor a fost arestat în decembrie 2018, la scurt timp după ce autorităţile canadiene au reţinut-o pe Meng Wanzhou, directorul financiar al companiei chineze de telecomunicaţii Huawei.

Kovrig, fost diplomat canadian, a fost reţinut cam în acelaşi timp cu Spavor, ceea ce a dus la acuzaţii potrivit cărora Beijingul este angajat în "diplomaţia ostaticilor". China a negat orice legătură.

În august, un tribunal din oraşul chinez Dandong (nord-est) l-a găsit pe Spavor vinovat de spionaj şi obţinere de secrete de stat şi l-a condamnat la 11 ani de închisoare.

Kovrig se confruntă de asemenea cu un proces fiind acuzat de spionaj, dar încă niciun verdict nu a fost pronunţat împotriva sa.


Meng, fiica fondatorului Huawei Ren Zhengfei, este acuzată de fraudă bancară în Statele Unite în legătură cu încălcarea
sancţiunilor împotriva Iranului.

Un proces pentru a stabili dacă ar trebui extrădată în SUA este în etapele sale finale în Canada.

Relaţiile dintre Beijing şi Ottawa sunt tensionate de la arestarea lui Meng. De atunci, cel puţin trei traficanţi de droguri canadieni au fost condamnaţi la moarte. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...