Pace în Ucraina? Poziția lui Putin, multă propagandă și nimic concret: Noile impedimente inventate

Pace în Ucraina? Poziția lui Putin, multă propagandă și nimic concret: Noile impedimente inventate

Vladimir Putin a găsit un nou motiv pentru a respinge voalat negocierile de pace cu Ucraina în timp ce insinuează că le-ar da curs în anumite condiții.

Vladimir Putin, un dictator care a ajuns să vorbească doar la propriile forumuri FOTO EPA-EFE

Liderul de la Kremlin imită poziția Ucrainei în respingerea negocierilor de pace. Ucraina avertizează de mai mult timp că orice negociere de pace cu Putin care ar implica cedări teritoriale i-ar permite acestuia să-și refacă forțele armate pentru a continua războiului la o dată ulterioară, ținta sa finală fiind distrugerea UE și NATO și subjugarea întregii Europe. Acum Putin susține că Ucraina ar putea da curs negocierilor doar când va rămâne fără resurse - o critică la adresa statelor care susțin rezistența ucrainenilor - și că va folosi orice potenţială încetare a ostilităţilor pentru a se reînarma cu ajutorul Occidentului.

„Am impresia că vor să muşte cât de mult pot şi apoi, când resursele lor vor fi aproape de zero, să obţină o încetare a ostilităţilor şi să înceapă negocieri pentru a-şi reface resursele şi restabili capacitatea de luptă”, a spus Vladimir Putin în cadrul Forumului Economic de la Vladivostok, unde invitatul său cel mai de seamă este un omolog, și anume dictatorul nord-coreean Kim Jong-un.

Putin a reiterat un alt motiv recent inventat pentru care pesemne nu poate opri agresiunea militară împotriva țării vecine, și anume faptul că armata ucraineană se află în contraofensivă.

La fel ca ministrul său de Externe, Serghei Lavrov, liderul de la Kremlin a cerut ca președintele ucrainean Volodimir Zelenski să anuleze decretul privind interzicerea discuțiilor de pace, susținând că ar viza Rusia.

Lavrov a declarat marţi că anularea decretului lui Zelenski de interzicere a dialogului cu Moscova ar trebui să fie primul pas pentru negocieri. Însă atât Lavrov, cât și Putin prezintă chestiunea în mod eronat, întrucât interdicția, promulgată în octombrie 2022, se referă la negocieri cu Rusia lui Putin, nu cu Rusia condusă de un alt lider.

Zelenski a promulgat decretul după ce Kremlinul a proclamat anexarea în integralitate a patru regiuni ucrainene ocupate parțial de armata rusă. „El (Putin, n. red.) nu ştie ce sunt demnitatea şi onestitatea. Prin urmare, suntem dispuşi la un dialog cu Rusia, dar cu un alt preşedinte ale Rusiei”, a declarat atunci liderul de la Kiev, citat de Reuters.

Putin a mai susținut că Ucraina nu știe ce vrea în cazul unor negocieri de pace. Ori conducerea de la Kiev a spus răspicat în mod repetat că este deschisă spre pace odată cu retragerea ultimului soldat rus din teritoriul ucrainean, poziție reiterată marți de cancelarul german Olaf Scholz.

Vladimir Putin a declanșat la 14 februarie 2022 cel mai mare război terestru din Europa după cel de-al Doilea Război Mondial (1939-1945). În prezent, forțele sale armate ocupă aproximativ 18 la sută din teritoriul țări vecine, inclusiv Peninsula Crimeea, anexată de Rusia în martie 2014. Zeci de mii de civili au fost uciși sau răniți în vărsarea de sânge provocată de Putin în Ucraina.

De la începutul lunii iunie, armata ucraineană duce o contraofensivă menită eliberării teritoriului ocupat de ruși, inclusiv Crimeea.

De cealaltă parte, Occidentul dă asigurări că va sprijini Ucraina atât timp cât va fi necesar pentru a respinge invazia rusă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?