Pacient cu ciumă bubonică în Statele Unite. Bărbatul ar fi contractat boala de la pisica sa

Pacient cu ciumă bubonică în Statele Unite. Bărbatul ar fi contractat boala de la pisica sa

Un caz rar de ciumă bubonică la un pacient uman a fost identificat recent în statul american Oregon, potrivit autorităţilor sanitare locale, informează miercuri Agerpres, citând AFP.

Ciuma bubonică, în timpul lui Caragea, FOTO arhivă

Boala, cunoscută în istorie şi ca „Moartea Neagră”, o pandemie care a ucis cel puţin o treime din populaţia Europei în Evul Mediu, este rară în ţările dezvoltate şi poate fi tratată în prezent, însă rămâne potenţial periculoasă.

Pacientul diagnosticat recent cu ciumă bubonică locuieşte în comitatul Deschutes din nord-vestul Statelor Unite. El urmează în prezent un tratament şi se pare că a fost infectat de pisica sa.

„S-a luat legătura cu toate contactele apropiate ale rezidentului şi ale animalului său de companie, iar acestea au primit medicamente pentru prevenirea bolii”, a explicat dr. Richard Fawcett, responsabilul sanitar al comitatului Deschutes, atunci când cazul a fost anunţat săptămâna trecută. Tratamentele moderne împotriva ciumei bubonice includ antibiotice, dar şi vaccin preventiv.

Potrivit autorităţilor, simptomele de ciumă la om apar în termen de opt zile de la expunerea la un animal sau la paraziţi care trăiesc pe animalul infectat.

Simptomele includ febra, greaţa, slăbiciunea, frisoanele şi durerile musculare. Dacă nu este diagnosticată la timp, ciuma bubonică poate evolua spre ciumă septicemică - o infecţie a sângelui - sau ciumă pneumonică, care afectează plămânii. Ambele boli sunt mult mai grave.

„Din fericire, acest caz a fost identificat şi tratat în stadiile incipiente ale bolii, prezentând un risc redus pentru comunitate. Nu au mai apărut alte cazuri de ciumă pe parcursul anchetei”, au precizat autorităţile într-un comunicat.

Potrivit Centrelor pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC), principala agenţie sanitară federală, în Statele Unite se înregistrează anual, în medie, şapte cazuri de ciumă la om.

În România, cea mai mare epidemie de ciumă bubonică ce a avut loc în Țara Românească în anii 1813-1814, cel mai mai afectat oraș fiind Bucureștiul. Pentru că a coincis cu venirea pe tronul țării a domnitorului fanariot Ioan Gheorghe Caragea, ea este cunoscută la noi drept „Ciuma lui Caragea”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat