Pacienții internați care sunt tratați de medici de sex feminin au o rată mai mare de supraviețuire (studiu)

Pacienții internați care sunt tratați de medici de sex feminin au o rată mai mare de supraviețuire (studiu)

Bolnavii spitalizați în vârstă de 65 de ani și peste au un risc mai mic de deces după internare în cazul în care sunt îngrijiți de medici de sex feminin, potrivit unui studiu de amploare efectuat în Statele Unite, ale cărui concluzii au fost publicate luni în jurnalul JAMA Internal Medicine, informează AFP. Aceasta este prima cercetare de acest gen care documentează diferențele dintre efectul tratamentelor aplicate de femeile doctor și de bărbații doctor în cazul pacienților spitalizați în unitățile medicale din Statele Unite, se arată pe site-ul universității.

Cercetătorii de la Facultatea de Sănătate Publică Harvard T.H. Chan din Statele Unite estimează că în cazul în care medicii de sex masculin ar avea aceleași rezultate ca cele ale colegelor lor, s-ar înregistra cu 32.000 mai puține decese în fiecare an în cazul pacienților asigurați în sistemul public Medicare — o cifră comparabilă cu numărul anual de decese ca urmare a accidentelor rutiere la nivel național.

''Diferențele în ceea ce privește rata mortalității ne-au surprins'', a declarat Yusuke Tsugawa, cercetător asociat la Facultatea de Sănătate Publică Harvard T.H. Chan și autor principal al studiului. ''Sexul medicului se pare că are un rol semnificativ pentru cei mai bolnavi dintre pacienți. Această descoperire indică faptul că potențialele diferențe în modelele de practică între medicii bărbați și femei ar putea avea implicații clinice importante'', a adăugat acesta, conform datelor publicate pe site-ul universității.

Studii anterioare au identificat diferențe între practica medicilor de sex masculin și a celor de sex feminin — spre exemplu, femeile medic s-au dovedit mai înclinate să respecte orientările clinice și să adopte o atitudine centrată pe comunicarea cu pacientul. Aceasta este, însă, prima cercetare efectuată la nivelul Statelor Unite cu privire la modul în care practica medicilor bărbați și femei influențează rezultatele clinice.

În cadrul acestui studiu, oamenii de știință au analizat date de la peste un milion de beneficiari ai sistemului Medicare cu vârste de 65 de ani și peste, internați în spital și tratați de medici interniști în perioada 2011 și 2014.

Cercetătorii au descoperit că pacienții tratați de medici femei aveau un risc cu 4% mai mic de deces prematur și cu 5% mai puține șanse de a fi reinternați la 30 de zile după o externare.

''Există o dovadă clară că doctorii bărbați și femei practică medicina în mod diferit. Descoperirea noastră sugerează că acele diferențe contează și că sunt importante pentru sănătatea pacienților. Trebuie să înțelegem de ce doctorii femei au o rată a mortalității pacienților mai scăzută așa încât toți pacienții să poată avea cele mai bune rezultate, indiferent de sexul medicului lor'', a declarat Ashish Jha, director al Harvard Global Health Institute.

În Statele Unite, circa o treime dintre medicii practicieni sunt femei.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...