Pădure de stejari, transformată într-un uriaş laborator ştiinţific pentru a demonstra impactul CO2 asupra copacilor

Pădure de stejari, transformată într-un uriaş laborator ştiinţific pentru a demonstra impactul CO2 asupra copacilor

Un experiment desfăşurat în Marea Britanie, care a transformat o pădure de arbori bătrâni într-un uriaş laborator ştiinţific în aer liber pentru a demonstra impactul dioxidului de carbon (CO2) asupra copacilor, a relevat rezultate uimitoare, au anunţat cercetătorii britanici, informează Xinhua.

O echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Birmingham a descoperit că stejarii maturi şi-au intensificat rata de fotosinteză ca răspuns la nivelurile crescute de CO2.

În experiment, o pădure bătrână de stejari a fost expusă la niveluri ridicate de CO2. În primii trei ani ai unui proiect de zece ani, stejarii de 175 de ani au răspuns în mod evident la CO2 prin creşterea constantă a ratei de fotosinteză.

Rezultatele, primele anunţate în cadrul acestui experiment de proporţii desfăşurat în aer liber, publicate în cea mai recentă ediţie a jurnalului Tree Physiology, au dezvăluit că stejarii maturi îşi extind rata de fotosinteză cu până la o treime ca răspuns la creşterea nivelului de CO2 până la valori care se preconizează că vor reprezenta media mondială până în anul 2050, conform noului studiu.

Cercetătorii evaluează în prezent frunzele, lemnul, rădăcinile şi solul pentru a afla unde ajunge carbonul suplimentar captat şi pentru cât timp rămâne captiv în pădure.

Cercetarea a fost efectuată într-un centru al Institutului de Cercetare Forestieră din Birmingham (BIFoR) în strânsă colaborare cu oameni de ştiinţă de la Western Sydney University, care desfăşoară un experiment similar într-o pădure bătrână de eucalipţi.

Acestea sunt cele mai ample experimente din lume care analizează efectul schimbărilor globale asupra naturii.

Profesor Rob MacKenzie, fondatorul BIFoR, a declarat: "Este o încântare să vedem că prima piesă din puzzle-ul carbonului se aşază la locul ei. Suntem siguri acum că arborii bătrâni răspund la nivelurile viitoare de dioxid de carbon. Cum răspunde întregul ecosistem forestier este o întrebare mult mai amplă, ce necesită numeroase investigaţii mai amănunţite. Acum mergem mai departe cu aceste investigaţii".

Profesor David Ellsworth, implicat de asemenea în proiect, a declarat că "acum cunoaştem modul în care pădurea bătrână răspunde în climatul călduros-temperat pe care îl avem în Sydney şi în climatul temperat blând de la latitudinile nordice medii unde este situat Birmingham", a adăugat Ellsworth.

Cercetătoarea Anna Gardner, din Birmingham, care a condus măsurătorile, s-a declarat încântată de faptul că a contribuit la primele rezultate ştiinţifice publicate ale unui experiment de importanţă globală. "Efectuarea măsurătorilor în vârful unui stejar de 25 de metri, zi după zi, a fost o muncă dificilă, însă a fost singura modalitate de a şti sigur cât de mult reuşeau copacii să fotosintetizeze din cantitatea în plus" de CO2, a explicat ea. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”