Pagubele de la Catedrala din Odesa atacată de ruși, evaluate de specialiştii UNESCO

Pagubele de la Catedrala din Odesa atacată de ruși, evaluate de specialiştii UNESCO

Specialiştii UNESCO au evaluat luni pagubele produse de atacul cu rachete lansat săptămâna trecută asupra Catedralei „Schimbarea la Faţă" din centrul oraşului ucrainean Odesa, a declarat, pentru Agerpres viceprimarul localităţii Oleg Brindac.

Catedrala „Schimbarea la Faţă” din Odesa, după atac

Cea mai mare catedrală ortodoxă din Odesa necesită măsuri urgente pentru conservare, în special în cazul acoperişului, pereţilor şi frescelor interioare, spune edilu

Structura de rezistenţă a fost afectată

Oleg Brindac spune că structura de rezistenţă a lăcaşului de cult a fost afectată, însă consideră că lucrările de consolidare nu pot începe înainte de încheierea războiului.

„Astăzi nu putem să spunem exact valoarea pagubelor. Noi înţelegem că pe timp de război nu se poate face aşa ceva. Datoria noastră este ca, în acest moment, sub coordonarea UNESCO, să găsim cele mai bune soluţii pentru a conserva acest patrimoniu. Este necesară conservarea, pentru că va veni perioada de iarnă şi nu trebuie să se degradeze şi mai mult", a afirmat Brindac.

Catedrala „Schimbarea la Faţă" avariată pe 23 iulie în timpul unui val de rachete lansate de forţele ruseşti - care a afectat 28 de clădiri din centrul istoric al localității - fusese inclusă, la începutul acestui an, în Patrimoniul Mondial UNESCO, ca și orașul Odesa.

Catedrala „Schimbarea la Faţă” din Odesa, după atac

Catedrala „Schimbarea la Faţă” din Odesa, după atac

„Catedrala este simbolul oraşului. Este locul unde vine fiecare om şi se roagă în faţa icoanelor. Nimic nu este mai scump decât rugăciunea în catedrală. Ruşii au vrut de fapt să atace credinţa, care este inima Ucrainei. Toată lumea vede că această biserică nu este o structură militară", a mai precizat oficialul din Odesa.

Demolată de sovietici în 1936 şi reconstruită în anii 2000

Lăcașul de cult a fost fondat în 1795, demolat de sovietici în 1936 şi reconstruit în anii 2000. În 2010, catedrala a fost sfinţită de Patriarhul Kiril al Bisericii Ortodoxe Ruse.

Catedrala ţine de Biserica Ortodoxă Ucraineană dependentă de Patriarhia Moscovei, o ramură care a întrerupt legăturile cu Rusia după invazia din 2022.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat