Pagubele materiale provocate de cutremurul devastator din Turcia depăşesc 100 miliarde de dolari

Pagubele materiale provocate de cutremurul devastator din Turcia depăşesc 100 miliarde de dolari

Risc Seismic

Pagubele materiale provocate în Turcia de seismul devastator din 6 februarie depăşesc 100 miliarde de dolari, potrivit unui calcul sumar realizat de Banca Mondială, ONU, Uniunea Europeană şi guvernul turc, a indicat Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

Cutremurul din turcia a pus la pământ mii de imobile FOTO: Profimedia

Este clar din calculele de până acum că cifra pagubelor prezentată de guvern şi susţinută de partenerii internaţionali va urca la peste 100 miliarde de dolari', a declarat Louisa Vinton, responsabila pentru Turcia a PNUD, participând prin videoconferinţă de la Gaziantep, scrie Agerpres.

”Costurile de reconstrucţie şi tot ce va avea de-a face cu a reconstrui mai bine şi mai ecologic vor duce, în mod evident, la depăşirea acestei sume”, a subliniat ea.

Aceste estimări sunt bazate pe date încă provizorii, dar suma de 100 miliarde ca pagube va fi folosită ca bază la o conferinţă a donatorilor pentru Turcia şi Siria, ce urmează să aibă loc în ziua de 16 martie la Bruxelles, a precizat responsabila PNUD.

În faţa acestor sume imense, Louis Vinton şi-a declarat ”dezamăgirea şi tristeţea” provocate de lipsa de generozitate a donatorilor. În momentul actual, apelul de urgenţă lansat la 16 februarie pentru strângerea unui miliard de dolari nu este acoperit decât în proporţie de 9,6%, a subliniat ea.

Cutremurul cu magnitudinea de 7,8 grade produs la 6 februarie, urmat după nouă ore de un altul de 7,6 grade, a ucis în Turcia aproape 46.000 de oameni şi a făcut 105.000 de răniţi, conform unor bilanţuri încă nedefinitive.

Cutremurul a distrus sau a făcut nelocuibile 214.00 de imobile, unele de peste 10 etaje, în 11 din cele 81 de provincii ale Turciei.

Aproape 6.000 de oameni şi-au pierdut viaţa în Siria vecină, potrivit autorităţilor.

Sursa: adevarul.ro

Risc Seismic


Citește și:

populare
astăzi

1 Procuror cu mașină de 180.000 € trecută în declarația de avere / Familiile din DNA: Cât se câștigă la „birourile Kovesi”, din România

2 Dezvăluirile scandaloase de acum 15 ani despre Coldea și Băsescu se cam adeveresc...

3 Justiția din Ro a luat-o razna? Cum este posibil așa ceva?

4 Misterele Budapestei / Un fost parlamentar Fidesz ar avea dovezi despre modul în care guvernul Ungariei s-a implicat în România și a finanțat aspirațiil…

5 VIDEO Imagini greu de privit cu un șofer de TIR român...