Pagubele provocate de război în Ucraina au ajuns deja la 100 de miliarde de dolari, susţine un consilier al lui Zelenski

Pagubele provocate de război în Ucraina au ajuns deja la 100 de miliarde de dolari, susţine un consilier al lui Zelenski

Pagubele provocate de războiul din Ucraina sunt pentru moment estimate la 100 de miliarde de dolari, potrivit evaluărilor preliminare, a anunţat joi Oleg Ustenko, consilier economic al preşedintelui ucrainean, relatează AFP.

"Estimări foarte preliminare pe care le-am efectuat (...) arată că valoarea activelor pe care le-am pierdut deja, care au fost distruse (de Rusia), se ridică la circa 100 de miliarde de dolari americani", a declarat el în cadrul unei conversaţii online cu Peterson Institute for International Economics (PIIE), un centru de reflecţie american.


Foto: (c) MIKHAIL PALINCHAK/EPA


Oleg Ustenko a estimat totuşi că sistemul financiar ucrainean a ieşit mai degrabă bine "ţinând cont de circumstanţele actuale", făcând referire la "o rată de schimb mai mult sau mai puţin stabilă".

"Circa 50% dintre întreprinderile noastre nu mai funcţionează şi cele care încă funcţionează nu sunt la 100% din capacităţi", a mai spus el.

Consilierul lui Volodimir Zelenski a mai subliniat că Ucraina trăieşte "un adevărat dezastru" care este mult "mai grav decât oricare dintre noi ne-am fi putut imagina".


Foto: (c) CRISTIAN LUPASCU / AGERPRES FOTO


De asemenea, el a evocat importanta muncă de reconstrucţie care va urma, în condiţiile în care drumuri, poduri, spitale au fost distruse.

Comunitatea internaţională s-a mobilizat pentru Ucraina.

Miercuri, Fondul Monetar Internaţional a aprobat, de exemplu, un ajutor de urgenţă de 1,4 miliarde de dolari pentru Ucraina şi s-a angajat să ajute efortul de reconstrucţie când războiul va fi terminat.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…