Păianjenii consumă sute de tone de insecte pe an, depășind cantitatea de carne și pește din dieta oamenilor

Păianjenii mănâncă circa 400 - 800 de milioane de tone de insecte pe an, egalând și chiar depășind cantitatea de carne și pește consumată de oameni, respectiv 400 de milioane de tone pe an, conform unui studiu publicat marți prin care cercetătorii au dorit să sublinieze importanța rolului pe care aceste carnivore cu opt picioare îl au în menținerea sub control a insectelor dăunătoare, informează Science Daily.

Pe baza informațiilor din 65 de studii realizate anterior, Martin Nyffeler de la Universitatea Basel din Elveția și Klaus Birkhofer de la Universitatea Lund University din Suedia și de la Universitatea Tehnologică Cottbus-Senftenberg din Germania, au estimat cât de mulți păianjeni trăiesc în prezent în șapte tipuri de biom de pe planetă. Concluzia lor: circa 25 de milioane de tone metrice. Cele mai populate de păianjeni sunt regiunile împădurite, pășunile și zonele cu arbuști, acestea fiind urmate de terenurile agricole, deșerturi, zone urbane și tundre.

Oamenii de știință au utilizat ulterior două modele simple pentru a calcula numărul de insecte ce cad pradă păianjenilor din toată lumea în fiecare an. În prima fază, ei au luat în considerare cantitatea de hrană de care păianjenii au nevoie în general pentru a supraviețui, ca și datele statistice cu privire la biomasa medie per păianjen per metru pătrat în diverse tipuri de biom. A doua fază a cercetării a fost bazată pe observațiile de pe teren cu privire la modul de capturare a prăzii, combinată cu estimările privind numărul de păianjeni pe metru pătrat. Conform extrapolărilor, între 400 și 800 de milioane de tone de pradă este ucisă de păianjeni în fiecare an.

Pentru comparație, oamenii de pe glob mănâncă circa 400 de milioane de tone de carne și de pește pe an. Balenele consumă între 280 și 500 de milioane de tone de hrană, iar întreaga populație de păsări marine se hrănește cu aproximativ 70 de milioane de tone de pește și alte vietăți marine.

Potrivit cercetătorilor, păianjenii nu sunt numai prădători importanți, care controlează insectele dăunătoare și bolile transmise de acestea, ce pot avea efecte economice importante, ci reprezintă și o sursă valoroasă de hrană. Între 8.000 și 10.000 de alți prădători, parazitoizi și paraziți se hrănesc în exclusivitate cu păianjeni. În plus, aceste insecte carnivore constituie o parte importantă a dietei a circa 3.000 — 5.000 de specii de păsări.

''Aceste estimări subliniază rolul important pe care păianjenii îl joacă în habitatele semi-naturale și naturale'', susține Martin Nyffeler, conducătorul studiului. ''Sperăm că aceste estimări și magnitudinea lor semnificativă să crească nivelul de conștientizare și de apreciere din partea publicului cu privire la rolul important la nivel mondial al păianjenilor în rețelele terestre de hrană', a adăugat Nyffeler în jurnalul ''The Science of Nature''.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Vela, dezvăluiri incredibile: Am găsit sute de televizoare cu o mie de euro bucata la Jandarmerie, 4 mașini Tu…

2 Mafia Albă / Georgeta Bumbac, fina baronului PSD Felix Stroe, membră în CA-urile a 3 companii de stat și conside…

3 Iluzie optică?

4 Ziarul de Iasi / Primarul unei comune a făcut sex cu două minore, în birou. Fetele erau victime ale unei rețele…

5 O mare porcărie, dovada că Securitatea n-a murit! Torționarul disidentului Gheorghe Ursu face închisoare la do…

recomandări

Te ia DNA: Danut Groza

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Avem apă pe Marte. Dar viață?