Pakistan: 150 de piloţi, opriţi la sol pentru licenţe 'suspecte' după accidentul de avion din mai

Pakistan: 150 de piloţi, opriţi la sol pentru licenţe 'suspecte' după accidentul de avion din mai

Compania aeriană Pakistan International Airlines (PIA) intenţionează să oprească la sol peste o treime dintre piloţii săi sub suspiciunea că au licenţe "suspecte", în urma accidentului mortal de avion de luna trecută.

"Vom ţine la sol 150 de piloţi comerciali, dintr-un total de 434, deoarece ar putea avea licenţe suspecte", a declarat joi pentru DPA purtătorul de cuvânt al PIA, Abdullah Hafeez Khan.

Este posibil ca piloţii să fi trecut fraudulos examenele de obţinere a licenţei, aranjând ca alte persoane să dea testul în locul lor, a adăugat el.

Compania aeriană şi Autoritatea Aviaţiei Civile (CAA) vor desfăşura o investigaţie şi vor face o nouă evaluare a piloţilor pentru a stabili dacă licenţele lor sunt false, a mai spus purtătorul de cuvânt.

Anchetatorii vor cerceta de asemenea dacă licenţele au fost obţinute prin mituirea oficialilor CAA, a declarat el.

DPA precizează că nu se ştie deocamdată dacă verificarea piloţilor va fi extinsă şi la companiile aeriene private pakistaneze.

"Numai piloţii PIA vor trece prin acest filtru într-o primă fază. E posibil să îl extindem şi la alte companii aeriene ulterior", a declarat un oficial al CAA.

Decizia vine la puţin peste o lună după ce un Airbus A320 operat de PIA s-a prăbuşit în oraşul Karachi din sudul Pakistanului, omorând 97 de pasageri şi membri ai echipajului.

Conform unei investigaţii preliminare, cauza accidentului a fost o eroare umană din partea piloţilor şi a angajaţilor de la staff-ul de la sol.

Piloţii nu erau concentraţi în timpul zborului de la 22 mai, deoarece discutau despre pandemia de coronavirus din cauză că aveau membri ai familiei infectaţi, a declarat miercuri ministrul Aviaţiei, Ghulam Sarwar Khan.

În ultimul deceniu, circa 450 de pasageri şi membri ai echipajului au murit în patru accidente de avion în Pakistan, două implicând PIA şi alte două implicând companii private.

Eroarea umană a fost stabilită drept cauză în trei din cele patru accidente, ridicând întrebări în legătură cu abilităţile piloţilor.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Schimbarea importantă făcută de Loteria Română în Săptămâna Mare

2 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

3 VIDEO Cea mai mare afacere a Securității / „Era o adevărată fabrică de bani. Nu știu dacă mai era cineva în România acelor ani care să câștige atât de m…

4 VIDEO Ce a căutat Piedone la Istanbul?

5 S-a dat „liber la Rusia”? / „Sunt deja țări care au furnizat Ucrainei aceste arme fără condiții”