Pakistan: Justiţia a anulat pedeapsa cu moartea împotriva britanicului condamnat pentru asasinarea jurnalistului american Daniel Pearl

Pakistan: Justiţia a anulat pedeapsa cu moartea împotriva britanicului condamnat pentru asasinarea jurnalistului american Daniel Pearl

Justiţia din Pakistan a anulat pedeapsa cu moartea pronunţată în 2002 împotriva extremistului britanic condamnat pentru răpirea şi asasinarea ziaristului american Daniel Pearl, informează joi Reuters şi AFP.

Pedeapsa lui Omar Sheikh, pe numele real Ahmed Saeed Sheikh, a fost comutată în şapte ani de închisoare doar pentru răpire, crima nefiind dovedită, iar având în vedere că acesta a petrecut deja 18 ani după gratii urmează a fi eliberat în câteva zile, a explicat avocatul extremistului, Khawaja Naveed.

Alte trei persoane condamnate la închisoare pe viaţă în acest caz au fost achitate, a menţionat avocatul.

Daniel Pearl, în vârstă de 38 de ani, corespondent al ziarului american Wall Street Journal, a dispărut la 23 ianuarie 2002 la Karachi, iar peste o lună consulatul Statelor Unite din oraşul pakistanez a primit o înregistrare video cu decapitarea jurnalistului.

O anchetă independentă a stabilit în 2011 că justiţia pakistaneză a greşit, cei patru bărbaţi condamnaţi pentru asasinat nefiind prezenţi de fapt la execuţie.

Asra Nomani, fostă colegă şi prietenă cu jurnalistul american şi cea care a condus ancheta respectivă, a conchis că autorul execuţiei este chiar Khaled Sheikh Mohammed, creierul autorevendicat al atentatelor de la 11 septembrie 2001 din SUA.

Acesta din urmă, arestat în 2003, se află încă în închisoarea de la Guantanamo, în Cuba, iar un psiholog care l-a interogat a spus că i-a mărturisit că el a fost cel care l-a decapitat pe Pearl.

Saeed Sheikh, născut în Marea Britanie şi cu studii la London School of Economics, mai fusese arestat în India în anii 1990 pentru implicarea sa în răpirea unor turişti occidentali, în 1994. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...