Pakistanul nu va lua partea cuiva în confruntarea Iran-SUA (ministru de externe)

Pakistanul nu va lua partea cuiva în confruntarea Iran-SUA (ministru de externe)

Pakistanul nu va lua partea cuiva în escaladarea confruntării dintre Iranul vecin şi Statele Unite, a anunţat luni ministrul său de externe, după uciderea comandantului militar iranian Qassem Soleimani într-o lovitură de dronă americană în Irak.

Uciderea lui Soleimani pune Pakistanul, care este majoritar musulman sunit, dar are o mare minoritate şiită şi încearcă să evite tulburările regionale, într-o poziţie sensibilă. Un aliat al Arabiei Saudite, inamic regional al Teheranului, Pakistanul are o relaţie complexă cu Iranul, cu care împarte o lungă frontieră, notează Reuters.

Mii de protestatari şiiţi au mărşăluit duminică în mai multe oraşe pakistaneze pentru a-şi exprima solidaritatea faţă de Iran. Unii s-au ciocnit cu poliţia în oraşul Karachi (sud) când au încercat să ajungă la consulatul SUA.

"Vrem să fie clar: teritoriul Pakistanului nu va fi folosit împotriva niciunui alt stat şi nici Pakistanul nu va deveni o parte din acest conflict regional", a afirmat ministrul de externe Shah Mehmood Qureshi într-o declaraţie politică în camera superioară a parlamentului .

"Pakistanul a adoptat o poziţie clară că (...) nu sprijină nicio acţiune unilaterală", a mai declarat el, în primul răspuns oficial al guvernului la uciderea lui Soleimani, arhitect al eforturilor de extindere a influenţei Iranului în regiune.

Uciderea lui Soleimani a provocat temeri legate de o conflagraţie regională majoră. Luni, sute de mii de iranieni s-au strâns pe străzile Teheranului pentru înmormântarea lui Soleimani, a cărui fiică a declarat că această moarte va aduce o "zi întunecată" pentru Statele Unite.

"Orientul Mijlociu a fost şi este volatil, iar această regiune nu îşi poate permite un alt război. Facem parte din această regiune şi când aici izbucneşte un incendiu, Pakistanul nu poate scăpa", a subliniat Qureshi.

Pakistanul se confruntă cu o criză economică severă şi cu tensiuni crescânde cu India vecină. Lunga sa frontiera terestră cu Iranul este marcată de activitatea militanţilor transfrontalieri.

De asemenea, relaţia Islamabadului cu Statele Unite este tensionată din cauza războiului din Afganistanul vecin, unde oficiali americani au acuzat frecvent Pakistanul că îi sprijină pe talibani, ceea ce acesta respinge.

Însă el are mare nevoie de sprijinul SUA, atât în ceea ce priveşte problemele severe legate de balanţa sa de plăţi, precum şi în legătură cu abordarea vecinului său nuclear India, după ce cele două ţări s-au aflat aproape de război anul trecut.

Qureshi a spus că a discutat situaţia regională cu miniştrii de externe ai Iranului, Arabiei Saudite, Turciei şi alţii.

Pakistanul primeşte ajutor şi cumpără o mare parte din petrol de la Arabia Saudită sunită, aflată într-o luptă pentru putere cu Iranul şiit într-o regiune unde ele sprijină părţi opuse în conflicte ce se întind din Siria până în Yemen.

Qureshi a mai declarat că se teme că moartea lui Soleimani ar putea declanşa o creştere a tensiunilor sectare, inclusiv în Afganistan.

"Credem că aceasta ar putea avea un impact negativ asupra Afganistanului şi că procesul său de pace - în care Pakistanul a jucat un rol important - ar putea fi afectat şi exploatat", a adăugat Qureshi.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...