Palatul Buckingham a ajuns la o înțelegere cu Harry și Meghan: Nu mai plătesc chirie dacă locuiesc la Frogmore Cottage

Palatul Buckingham a ajuns la o înțelegere cu Harry și Meghan: Nu mai plătesc chirie dacă locuiesc la Frogmore Cottage

Ducele și ducesa de Sussex au ajuns la o înțelegere cu Palatul Buckingham pentru a nu mai plăti chirie pentru Frogmore Cottage după ce au înapoiat cele 2,4 milioane de lire sterline plătite de contribuabili pentru renovarea acesteia.

Frogmore Cottage / Foto: Arhivă / Profimedia

S-a scris că soții de Sussex ar fi plătit o „rată comercială" pentru conacul cu cinci dormitoare de pe domeniul Windsor. Oficialii Palatului au confirmat aseară că plata forfetară a șters obligațiile de închiriere ale cuplului, deoarece valoarea crescută a proprietății în urma lucrărilor a fost luată drept „chirie în loc”, notează Daily Mail.

Se estimează că închirierea proprietății ar costa între 150.000 și 230.000 de lire sterline pe an, ceea ce înseamnă că soții Sussex ar fi putut economisi până la 690.000 de lire sterline. Aceștia nu își vor reînnoi contractul de închiriere atunci când acesta se va încheia la sfârșitul acestei luni.

Un purtător de cuvânt al Palatului a declarat: „Ducele și ducesa de Sussex au contribuit cu 2,4 milioane de lire sterline la subvenția suverană care a acoperit renovarea Frogmore Cottage. Aceștia și-au îndeplinit obligațiile financiare în legătură cu această proprietate.”

`În conformitate cu practica obișnuită pentru raportul privind subvenția suverană, tratamentul contabil a fost examinat și semnat de Biroul Național de Audit și de Trezorerie. La fel ca în cazul oricărui acord de acest tip între proprietar și chiriaș, alte detalii privind aranjamentele de închiriere ale familiei de Sussex ar fi o chestiune privată.`

Dar aseară, un critic a reacționat cu furie la apariția acordului.

Norman Baker, un fost ministru al cabinetului și consilier privat, a declarat: „Este scandalos că Harry și Meghan pot locui într-o casă imensă în aceste condiții, în timp ce oamenii obișnuiți se luptă să pună mâncare pe masă”. El cere acum să afle câte proprietăți ale familiei regale sunt închiriate sub prețul pieței.

Palatul Buckingham a anunțat în noiembrie 2019 că soții Sussex vor avea ca reședință oficială Frogmore Cottage. Aceștia s-au mutat în primăvara anului următor, după ce lucrările de renovare au transformat-o dintr-o serie de cabane separate într-o mare casă de familie.

Dar când s-au retras din îndatoririle regale pentru a deveni „independenți din punct de vedere financiar”, Palatul Buckingham a publicat o declarație în care se spune că a fost „dorința lui Harry și Meghan de a rambursa cheltuielile pentru subvenția suverană pentru renovarea Frogmore Cottage, care va rămâne casa lor de familie din Marea Britanie”.

Ei au renunțat oficial la îndatoririle regale din martie 2020, iar un purtător de cuvânt al Palatului a declarat pentru BBC că vor continua să plătească o 'rată comercială' de chirie pentru proprietate.

De fapt, ei au plătit cinci luni de chirie, dar apoi au dat o sumă forfetară de 2,4 milioane de lire sterline în septembrie pentru a acoperi costurile de renovare. Acum se știe că s-a ajuns la o înțelegere prin care plata a șters orice alte obligații financiare.

Nu a fost o înțelegere care a fost anunțată public de către Palat. Și nici nu a fost ușor de observat prin consultarea rapoartelor oficiale privind subvențiile suverane, care prezintă cheltuielile publice pentru monarhie. Aseară, Palatul Buckingham a confirmat că cele 2,4 milioane de lire sterline au fost împărțite în trei rubrici și înregistrate în două seturi de conturi. În cifrele pentru 2020/21, suma forfetară este listată atât ca 'venituri din chirii', cât și ca 'realimentări pentru funcții și alte venituri'.

În anul următor, a treia și ultima parte a sumei forfetare a apărut în conturi ca 'venituri amânate în cadrul pasivelor curente'.

Un contabil de renume, care a cerut să nu fie numit, a analizat conturile pentru Daily Mail duminică.

Acesta a declarat: „Acesta este modul contabililor de a echilibra registrele. Ei se vor uita la această afacere și vor spune: `Da, dar încă mai există valoare din contractul de închiriere`. Așadar, trebuie să se vadă valoarea în conturi. Permițându-le soților Sussex să rămână în Frogmore Cottage fără plăți suplimentare, Coroana a renunțat la valoare și, ca atare, ar trebui să recunoască acest lucru. O parte din cele 2,4 milioane de lire sterline sunt folosite în acest scop.

De aceea vor fi împărțit plățile, pentru a arăta valoarea care se întoarce în moștenire conform contractului de închiriere pe care soții de Sussex l-au semnat”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Aproape interesant...

3 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Foarte interesante amănunte...