Palatul Episcopiei Greco-Catolice din Oradea, monument de patrimoniu, distrus de un incendiu de proporții

Palatul Episcopiei Greco-Catolice din Oradea, monument de patrimoniu, distrus de un incendiu de proporții

Un incendiu de proporţii a avut loc azi-noapte la Oradea. Flăcările au pus stăpânire pe clădirea Episcopiei Greco-Catolice din centrul oraşului. Focul a fost atât de violent, încât mai multe turnuri au început să se prăbuşească. A fost nevoie de o armată de 100 de pompieri ca să aducă situaţia sub control. Intervenţia a durat trei ore. Din fericire, nu au existat victime.

 

Incendiul violent a izbucnit cu două ore şi jumătate înainte de miezul nopţii cand flăcările au cuprins acoperișul Episcopiei Greco-Catolice. Pericolul a fost mare pentru că în apropiere sunt multe restaurante şi cafenele, care au fost evacuate preventiv.

Pompierii au folosit toți cei 5 hidranți din zonă, dar pentru că tot mai aveau nevoie de apă au alimentat din râul Crișul Repede, aflat în apropiere.

Un telespectator a surprins chiar momentul în care turnul cuprins de flăcări se prăbuşeşte. Zeci de poliţişti şi jandarmi i-au ţinut la distanţă pe localnicii îngrijoraţi care se adunaseră în apropierea clădirii istorice din centrul oraşului.

- Tare păcat de clădirea asta superbă ar trebui să fie mai mulți oameni, nu știu unde sunt coordonatorii.

- O clădire impresionant de frumoasă, în interior era o bijuterie, păcat indiferent de cine o patronează.

Palatul Episcopiei Greco-Catolice, ridicat la începutul anilor 1900, a fost considerat mereu unul dintre simbolurile oraşului. Fațada a fost restaurată în ultimii ani şi existau promisiuni că va fi renovat și interiorul. Reparaţiile nu au mai fost facute, pentru că reprezentanții episcopiei așteptau fonduri europene. Clădirea le-a fost retrocedată de câțiva ani greco-catolicilor după ce în perioada comunismului a găzduit sediul bibliotecii județene.




Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...