Palatul Episcopiei Greco-Catolice din Oradea, monument de patrimoniu, distrus de un incendiu de proporții

Palatul Episcopiei Greco-Catolice din Oradea, monument de patrimoniu, distrus de un incendiu de proporții

Un incendiu de proporţii a avut loc azi-noapte la Oradea. Flăcările au pus stăpânire pe clădirea Episcopiei Greco-Catolice din centrul oraşului. Focul a fost atât de violent, încât mai multe turnuri au început să se prăbuşească. A fost nevoie de o armată de 100 de pompieri ca să aducă situaţia sub control. Intervenţia a durat trei ore. Din fericire, nu au existat victime.

 

Incendiul violent a izbucnit cu două ore şi jumătate înainte de miezul nopţii cand flăcările au cuprins acoperișul Episcopiei Greco-Catolice. Pericolul a fost mare pentru că în apropiere sunt multe restaurante şi cafenele, care au fost evacuate preventiv.

Pompierii au folosit toți cei 5 hidranți din zonă, dar pentru că tot mai aveau nevoie de apă au alimentat din râul Crișul Repede, aflat în apropiere.

Un telespectator a surprins chiar momentul în care turnul cuprins de flăcări se prăbuşeşte. Zeci de poliţişti şi jandarmi i-au ţinut la distanţă pe localnicii îngrijoraţi care se adunaseră în apropierea clădirii istorice din centrul oraşului.

- Tare păcat de clădirea asta superbă ar trebui să fie mai mulți oameni, nu știu unde sunt coordonatorii.

- O clădire impresionant de frumoasă, în interior era o bijuterie, păcat indiferent de cine o patronează.

Palatul Episcopiei Greco-Catolice, ridicat la începutul anilor 1900, a fost considerat mereu unul dintre simbolurile oraşului. Fațada a fost restaurată în ultimii ani şi existau promisiuni că va fi renovat și interiorul. Reparaţiile nu au mai fost facute, pentru că reprezentanții episcopiei așteptau fonduri europene. Clădirea le-a fost retrocedată de câțiva ani greco-catolicilor după ce în perioada comunismului a găzduit sediul bibliotecii județene.Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa arată podul care va lega Ardealul de Oltenia

2 Așa o fi?

3 Noi stenograme despre avocata Cămătarilor / L-a apărat și pe Fluturică, un interlop care a bătut o victimă cu pl…

4 Criza energetică europeană se va înrăutăți în această iarnă. Consumatorii ar putea fi rugați să consume mai pu…

5 VIDEO Trei români beți au devastat un bar în Italia, i-au bătut pe angajați și pe proprietar