Palestinienii fug cum pot din Gaza, cu mașini, măgari sau pe jos, după avertismentul armatei israeliene | FOTO VIDEO

Palestinienii fug cum pot din Gaza, cu mașini, măgari sau pe jos, după avertismentul armatei israeliene | FOTO VIDEO

Imagini video au arătat vineri numeroși palestinieni care își împachetau lucrurile și începeau să își evacueze casele, după ce Națiunile Unite au declarat că armata israeliană a ordonat populației să evacueze nordul Fâșiei Gaza, înainte de o posibilă operațiune terestră israeliană în enclavă.

În cursul zilei de vineri, imagini difuzate de CNN au arătat civili din Gaza City, Deir el Balah și din alte părți din nordul Gaza care își înghesuiau bunurile în mașini, taxiuri și camionete și se îndreptau spre sud pe autostradă, scrie edition.cnn.com.

ONU a declarat vineri că Israelul a ordonat ca aproximativ 1,1 milioane de persoane - jumătate din populația din Gaza - să se mute în jumătatea sudică a benzii dens populate.

Civili din orașul Gaza, evacuați-vă spre sud pentru siguranța voastră și a familiilor voastre și distanțați-vă de teroriștii Hamas care vă folosesc ca scuturi umane”, au declarat Forțele de Apărare Israeliene (IDF).

Într-o înregistrare video furnizată de Reuters, o femeie care își ține copilul în brațe este văzută citind o broșură verde și albă, cu un mesaj scris în arabă.

Pentru siguranța dumneavoastră, nu ar trebui să vă întoarceți acasă până la noi ordine din partea FDI”, scria pe pliant.

„Trebuie să vă eliberați casele imediat și să vă îndreptați spre sudul Wadi Gaza”. Pe pliant era desenată o diagramă care arăta săgeți spre sudul Gaza, cu o zonă desemnată în colțul din stânga sus al hărții pe care scria „Zona de ajutor umanitar”.

Se pare că aceste pliante au fost lansate vineri din avioane în Gaza de către IDF. Imagini în direct de la noi agenții au arătat pliantele căzând din cer, avertizându-i pe palestinieni cu privire la incursiunea așteptată să vină.

Imaginile difuzate de CNN au arătat că multe familii au ținut cont de avertismentul FDI. Unele își legaseră mai multe saltele pe acoperișul mașinilor. Altele au condus cu portbagajul și ușile deschise, pentru a lua cât mai multe persoane și bunuri. Unii au fost văzuți chiar stând pe capotă în timp ce familiile traversau orașul. Alții pur și simplu mergeau pe jos , cărând în saci cât de mult puteau.

Nu este clar când va începe incursiunea așteptată a Israelului. ONU a declarat vineri că a fost informată de către ofițerii lor de legătură din armata israeliană că populației din nordul Gaza i s-au dat doar 24 de ore pentru a evacua și a descris ordinul ca fiind „imposibil” de pus în aplicare „fără consecințe umanitare devastatoare”. IDF nu a confirmat un termen limită pentru ordinul de evacuare.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat