Palestinienii salută decizia lui Trump de a amâna mutarea ambasadei SUA la Ierusalim; Israelul se declară dezamăgit

Palestinienii salută decizia lui Trump de a amâna mutarea ambasadei SUA la Ierusalim; Israelul se declară dezamăgit

Guvernul israelian s-a declarat joi ''dezamăgit'' în urma deciziei președintelui american Donald Trump de a amâna pentru încă cel puțin șase luni mutarea ambasadei SUA din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, hotărâre salutată în schimb de palestinieni, transmite AFP.

''Deși Israelul este dezamăgit că ambasada nu va fi mutată, apreciem prietenia exprimată de președintele Trump pentru Israel și angajamentul său de a muta ambasada în viitor'', se arată într-o declarație emisă de biroul de presă al premierului israelian, Benjamin Netanyahu.

''Poziția constantă a Israelului este că ambasada americană, precum și ambasadele tuturor celorlalte state cu care avem relații diplomatice, trebuie să fie la Ierusalim, capitala noastră eternă'', se amintește în declarația guvernului israelian.

Deși în timpul campaniei electorale a insistat că odată ajuns la Casa Albă va dispune mutarea ambasadei SUA din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, Donald Trump a semnat joi un ordin prin care amână această mutare , decisă de fapt la Washington cu mai mult de 20 de ani în urmă, dar amânată la fiecare șase luni de toți președinții americani.

Responsabilii palestinieni, care au criticat promisiunea făcută de Trump în campania electorală, au salutat acum menținerea ambasadei SUA la Tel Aviv, calificând decizia președintelui american drept un ''pas pozitiv și important''.

Totuși, Casa Albă a menționat în anunțul privind amânarea acestei mutări ca ea va avea loc în final, precizând ca decizia luată acum de Trump este motivată de dorința Washingtonului de a încuraja procesul de pace israeliano-palestinian și ea nu trebuie considerată ''nicidecum un pas înapoi făcut de președinte în sprijinul său puternic pentru Israel și pentru alianța SUA-Israel''.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

3 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis