Pană masivă de curent în Republica Moldova, ca urmare a atacurilor Rusiei asupra infrastructurii energetice din Ucraina

Pană masivă de curent în Republica Moldova, ca urmare a atacurilor Rusiei asupra infrastructurii energetice din Ucraina

Locuitorii din mai multe zone ale Republicii Moldova au rămas marți fără curent, după ce una dintre rețelele de import a energiei ar fi cedat, informează Unimedia.info . Potrivit autotităților moldovene, situația e generată de recentele bombardamente rusești asupra sistemului energetic din Ucraina.

8:15Au rămas au rămas parțial fără energie electrică orașele Bălți, Ialoveni, Călărași, Ungheni, Nisporeni, Edineț, Soroca, Rîșcani, scrie deschide.md . Chiar și unele localități din regiunea transnistreană, inclusiv orașul Tighina, au fost complet sau parțial deconectate de la energie electrică.

De asemenea, a fost întreruptă livrarea energiei electrice din România prin rețeaua Isaccea – Vulcănești.

............................................

„Premier Energy Distribution” SA - cel mai mare furnizor de energie electrică din Republica Moldova - a anunțat că la ora 16:37 s-a produs o „deconectare avariată” în sistemul de transport operat de Moldelectrica, fiind afectat un număr mare de consumatori. Astfel, Premier Energy roagă consumatorii „să manifeste înțelegere, acestea fiind în afara ariei de gestiune a operatorului sistemului de distribuțieȚ, asigurându-i că face toate eforturile pentru menținerea alimentării continue cu energie electrice.

Vicepremierul moldovean Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a venit ulterior cu precizări : „Urmare a bombardamentului Rusiei împotriva sistemului energetic ucrainean din ultima oră, una din liniile electrice care asigură transportul de electricitate pentru țara noastră s-a deconectat în regim automat”.

  • „Dragi cetățeni,
  • Urmare a bombardamentului Rusiei împotriva sistemului energetic ucrainean din ultima oră, una din liniile electrice care asigură transportul de electricitate pentru țara noastră s-a deconectat în regim automat (descărcarea automată a sarcinii după frecvență). Acest fapt a dus la întreruperi masive de energie electrică în toată țara.
  • Menționez că aceste linii nu au fost avariate, dar s-au deconectat automat ca și măsură de siguranță. Moldelectrica lucrează pentru restabilirea conectării la energia electrică. Voi reveni cu informații suplimentare în cel mai scurt timp”, a informat Andrei Spînu.

Republica Moldova cumpără energie electrică din România

Energocom a achiziționat electricitate de pe OPCOM, operatorul pieții de energie electrică din România. Astfel, s-a achiziționat, cumulativ, 875 MWh (minim 20 MWh și maxim 125 MWh, în funcție de orele de consum) cu un cost mediu de 132 EUR/MWh, anunță ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu.

Ministrul Infrastructurii susține că „Moldelectrica a apelat la contractul de avarie semnat cu România, iar costul energiei achiziționate prin acest contract este între 190 și 348 EUR/MW”. „Este un preț mare? Da, este un preț mare. Dar dacă economisim putem să plătim mai puțin. Vă mulțumesc tuturor pentru solidaritate”, a declarat Spînu.

Șefa statului, Maia Sandu, a mulțumit României pentru furnizarea de energie electrică. Ea a apreciat „acest ajutor prompt și generos, într-un moment de mare încercare pentru noi”. Totodată, Sandu a îndemnat cetățenii să economisească curent, pe cât este posibil. „Împreună vom trece de iarna aceasta și vom ieși din ea mai puternic”, a menționat șefa statului.

Exportul de energie electrică din Ucraina către țările Uniunii Europene a fost oprit începând din 11 octombrie.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale