Panama Papers: Percheziții la sediul cabinetului de avocatură panamez Mossack Fonseca (oficial)

Panama Papers: Percheziții la sediul cabinetului de avocatură panamez Mossack Fonseca (oficial)

Poliția panameză a percheziționat marți sediul cabinetului de avocatură Mossack Fonseca, aflat în centrul unui scandal de evaziune fiscală numit "Panama Papers", a anunțat o sursă oficială panameză, relatează AFP.

"(...) se efectuează o percheziție, o inspecție vizuală și o cercetare la sediul societății Mossack" din capitala panameză, a anunțat într-un comunicat Ministerul Public din Panama, precizând că operațiuni similare sunt în curs la filiale ale cabinetului de avocatură.

Sistemul financiar panamez face obiectul unor critici severe de la publicarea "Panama Papers", o scurgere de documente în care a fost dezvăluit modul în care Mossack Fonseca a creat societăți offshore pentru mii de clienți din întreaga lume.

Autoritățile fiscale din Peru au percheziționat luni filiala cabinetului de avocatură din Lima pentru a confisca documente, în timp ce la San Salvador poliția a confiscat material informatic săptămâna trecută.

Cu puțin timp înainte de percheziție, președintele panamez Juan Carlos Varela a cerut guvernului francez să-și "reconsidere" decizia de a include din nou țara pe lista paradisurilor fiscale, avertizând că în caz contrar vor fi luate măsuri de represalii "diplomatice".

La 8 aprilie, Franța a anunțat că va include în 2017 mica țară latino-americană pe lista paradisurilor fiscale, de unde fusese retrasă în 2012, și că va cere OCDE să procedeze la fel.

La rândul său, Comisia Europeană a prezentat un nou plan pentru a impune multinaționalelor transparență fiscală, în contextul în care presiunea pentru mai multă transparență s-a intensificat.

Noua directivă a Comisiei prevede ca fiecare țară membră a UE să facă publice datele contabile și fiscale ale multinaționalelor, fie ele cifre de afaceri și profituri, fie baza de calcul fiscal și impozitele plătite în diferite state membre.

Peste 214.000 de entități offshore sunt implicate în operațiunile financiare din peste 200 de țări și teritorii, potrivit dezvăluirilor făcute de Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ) care acoperă o perioadă de aproape 40 de ani, între 1977 și 2015. În acest vast sistem de evaziune fiscală sunt implicați în special responsabili politici, sportivi sau miliardari din întreaga lume. Poliția panameză specializată în delicte de proprietate intelectuală și securitate informatică s-a deplasat de asemenea luni la sediul Mossack Fonseca, care a depus plângere pentru piratare și furt de documente.

AGERPRES/(AS — autor: Violeta Gheorghe, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Gabriela Badea)

Citește mai mult:Citește și:

populare
astăzi

1 HARTĂ Ploi și vijelii în jumătate de țară, urmează două zile cu cod galben

2 „M-a violat în iulie 2015. Aveam 20 de ani. Viața mea nu a mai fost niciodată la fel” / Fosta jurnalistă Adina Florea îl acuză pe ziaristul Răzvan Băltă…

3 VIDEO Umbrărescu a scos „bestiile" din parcare pe șantierele Autostrăzii Moldovei

4 A fost mâna Rusiei? / Misterul scufundării Mohammad Z și canalul Bîstroe

5 Hm, americanii...