Panama Papers: Premierul islandez Sigmundur David Gunnlaugsson și-a informat partidul că va demisiona din funcție

Panama Papers: Premierul islandez Sigmundur David Gunnlaugsson și-a informat partidul că va demisiona din funcție

Premierul islandez Sigmundur David Gunnlaugsson a anunțat marți că va demisiona în încercarea de a salva coaliția de guvernământ, după ce numele său a apărut în ancheta internațională referitoare la averile pe care înalți demnitari din diferite țări le dețin în paradisuri fiscale, relatează AFP și DPA.

Anunțul privind demisia prim-ministrului, primul înalt oficial care cade victimă a scandalului 'Panama Papers', a fost făcut de oficiali ai formațiunii acestuia, Partidul Progresului.

"Premierul a informat grupul parlamentar (al Partidului Progresului) că va demisiona din funcție", a declarat marți, în direct la televiziune, Sigurdur Ingi Johannsson, vicepreședinte al partidului și ministru al agriculturii.

Premierul Gunnlaugsson amenințase anterior marți cu dizolvarea forului legislativ dacă va fi abandonat de Partidul Independenței, aliatul său în coaliția de guvernare.

"I-am spus președintelui Partidului Independenței că, dacă parlamentarii formațiunii consideră că nu mai pot susține guvernul (...), voi dizolva parlamentul și voi convoca alegeri legislative", a scris Gunnlaugsson, pe pagina sa de Facebook.

Președintele islandez Olafur Ragnar Grimsson a afirmat ulterior, într-o declarație televizată, că nu este pregătit să dizolve parlamentul țării până când nu vor fi explorate toate opțiunile, respingând astfel solicitarea premierului.

Conform documentelor publicate de Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigații (ICIJ), Gunnlaugsson, 41 de ani, a înființat în 2007, împreună cu soția sa, o firmă în paradisul fiscal din Insulele Virgine, pentru a-și administra averea. El a deținut 50% din acțiunile firmei până la sfârșitul lui 2009, dar a omis să le menționeze în declarația de avere completată în aprilie 2009, când a fost ales pentru prima oară deputat.

Mii de manifestanți au cerut luni seară, în fața parlamentului de la Reykjavik, demisia premierului. Un nou protest era prevăzut pentru marți după-amiază.

AGERPRES/(AS — autor: Ionuț Mareș, editor: Vicențiu Purcărea, editor online: Andreea Lăzăroiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa