Papa Francisc a decretat că judecătorul italian Rosario Livatino, ucis de Mafie, poate să fie beatificat

Papa Francisc a decretat că judecătorul italian Rosario Livatino, ucis de Mafie, poate să fie beatificat

Papa Francisc a semnat marţi un decret care stipulează că judecătorul italian Rosario Livatino, ucis de Mafia siciliană în 1990, a fost un martir al credinţei şi poate să fie beatificat - sau declarat binecuvântat -, informează Reuters şi DPA.

Rosario Livatino, un catolic devotat, a fost împuşcat mortal pe o autostradă siciliană de mai mulţi membri ai grupării Stidda, organizaţie mafiotă din Agrigento, o localitate din Sicilia, pe 21 septembrie 1990, cu doar câteva săptămâni înainte ca judecătorul italian să împlinească vârsta de 38 de ani.

Cunoscut şi sub sintagma "băiatul-judecător", întrucât arăta mult mai tânăr decât vârsta sa de 37 de ani, Rosario Livatino a condus multe anchete anti-Mafia într-o perioadă în care clanurile siciliene erau implicate într-un sângeros război local.

Regretatul judecător italian era o persoană profund religioasă, potrivit arhiepiscopului Vincenzo Bertolone, preotul catolic care promovează la Vatican cauza sanctificării lui Livatino.

"Pe biroul lui, avea întotdeauna Constituţia, Codul Penal şi Evanghelia", a declarat Bertolone în luna septembrie pentru Avvenire, cotidianul publicat de Conferinţa episcopilor italieni.

Fostul papă Ioan Paul al II-lea s-a întâlnit cu părinţii lui Rosario Livatino în 1993, cu puţin înainte de a rosti celebrul său discurs anti-Mafie la Agrigento, în care a spus că judecătorul asasinat a fost "un martir al dreptăţii şi, indirect, al credinţei".

Papa Francisc i-a adus la rândul său un omagiu lui Livatino anul trecut.

Rosario Livatino este cea de-a doua celebritate care a fost ucisă de Mafia siciliană şi care urmează să fie beatificată. Prima a fost părintele Pino Puglisi, în 2013, care a fost asasinat de mafioţi la Palermo în 2003.

În Italia, Biserica Catolică a fost acuzată de multe ori că a ignorat activităţile criminale ale Mafiei. Totuşi, începând din anii 1990, Biserica Catolică italiană a devenit tot mai vocală în condamnarea Mafiei.

Decretul propus de Congregaţia pentru Cauza Sfinţilor de la Vatican şi semnat marţi de papa Francisc echivalează cu faptul că nu mai este nevoie ca un miracol să fie atribuit legăturii spirituale a lui Livatino cu Dumnezeu pentru ca fostul judecător să fie beatificat.

Fără acest decret, un miracol ar fi trebuit să îi fie atribuit lui Rosario Livatino pentru ca el să fie declarat sfânt.

Beatificarea este ultima etapă înainte de sanctificare (canonizare).

În urma deciziei papei Francisc, Rosario Livatino ar putea fi beatificat în timpul unei slujbe ce ar putea avea loc în lunile următoare.

Potrivit Bisericii Romano-Catolice, doar Dumnezeu înfăptuieşte miracole, dar sfinţii care se află alături de Dumnezeu în Rai intervin uneori în numele oamenilor care se roagă la ei. De obicei, un miracol constă în vindecarea inexplicabilă din punct de vedere medical a unei persoane.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Cabaret în 1985 la barul Melody din Mamaia. În imagini apare și Viorel Păunescu

2 Picanterii ale escortelor despre mahării prezenți la Forumul de la Davos

3 Noi amănunte din culisele „afacerii” fraților Tate

4 „Dacă tancurile ruseşti ar intra în Kiev, ar începe al Treilea Război Mondial”

5 Amantlâc cu iz de telenovelă / Oana Zăvoranu a chemat Poliția acasă, după ce a descoperit ce face Ashraf