Papa Francisc a lansat un apel la reconciliere şi vindecare, după o descoperire şocantă într-o fostă şcoală catolică

Papa Francisc a lansat un apel la reconciliere şi vindecare, după o descoperire şocantă într-o fostă şcoală catolică

Papa Francisc s-a declarat îndurerat duminică după descoperirea a 215 schelete de copii pe terenul unei foste şcoli catolice pentru elevi indigeni din Canada şi a cerut respectarea drepturilor şi a valorilor culturale ale populaţiilor amerindiene, informează Reuters.

Totuşi, papa Francisc nu a prezentat cu această ocazie scuze publice, aşa cum ceruseră anumiţi oficiali din Canada. În urmă cu două zile, prim-ministrul canadian Justin Theroux a spus că Biserica Catolică trebuie să îşi asume responsabilitatea pentru rolul jucat în administrarea multor şcoli rezidenţiale.

Adresându-se credincioşilor şi turiştilor reuniţi în Piaţa Sf. Petru din Roma cu ocazia rugăciunii sale duminicale "Angelus", suveranul pontif i-a îndemnat pe politicienii şi pe liderii religioşi din Canada "să coopereze cu hotărâre" pentru a lămuri circumstanţele acelor evenimente macabre şi pentru a căuta reconcilierea şi vindecarea reciprocă.

Papa Francisc a mai spus că se simte apropiat "de poporul canadian, care a fost traumatizat de această veste şocantă".

Şcolile rezidenţiale din Canada au funcţionat între anii 1831 şi 1996 şi au fost administrate de mai multe confesiuni creştine în numele Guvernului. Cele mai multe dintre ele au fost conduse de Biserica Catolică.

Descoperirea de luna trecută a rămăşiţelor pământeşti ale unor copii la Şcoala Rezidenţială Kamloops din provincia Columbia Britanică, închisă începând din 1978, a redeschis răni mai vechi şi alimentează nemulţumirea opiniei publice din Canada, care se declară indignată din cauza lipsei de informare şi de asumare a responsabilităţii.

"Trista descoperire măreşte şi mai mult înţelegerea noastră despre durerea şi suferinţa din trecut", a adăugat papa Francisc.

"Aceste momente dificile reprezintă o puternică aducere aminte pentru noi toţi şi ne cere să ne distanţăm de modelul colonial... şi de a merge umăr la umăr pe calea dialogului şi a respectului reciproc pentru recunoaşterea drepturilor şi a valorilor culturale ale tuturor fiilor şi fiicelor Canadei", a mai spus liderul de la Vatican.

Sistemul şcolilor rezidenţiale a despărţit cu forţa aproximativ 150.000 de copii de familiile lor. Mulţi dintre acei elevi indigeni au devenit victime ale abuzurilor, violurilor şi malnutriţiei, în urma unui proces pe care Comisia pentru Adevăr şi Reconciliere l-a numit în 2015 "un genocid cultural".

"Să ne rugăm Domnului pentru sufletele tuturor copiilor decedaţi în şcolile rezidenţiale din Canada şi să ne rugăm pentru familiile şi comunităţile indigene din Canada care sunt zguduite de durere", a adăugat papa Francisc, înainte de a invita mulţimea de turişti să i se alăture într-un moment de reculegere.

Francisc, care a fost ales papă la 17 ani după închiderea ultimei şcoli rezidenţiale din Canada, şi-a cerut deja iertare într-o manieră publică pentru rolul jucat de Biserica Catolică în colonizarea continentului american.

El a ales să prezinte scuze directe în timp ce vizita anumite ţări şi purta discuţii cu reprezentanţi ai unor populaţii indigene. Pentru moment, suveranul pontif nu are programată o vizită în Canada.

În timp ce vizita Bolivia în 2015, papa Francisc şi-a cerut iertare pentru "multele păcate grave care au fost comise împotriva populaţiei indigene din America în numele Domnului". AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...