Papa Francisc afirmă că poate empatiza cu persoanele cu COVID-19 ca urmare a problemelor sale de sănătate din tinereţe

Papa Francisc afirmă că poate empatiza cu persoanele cu COVID-19 ca urmare a problemelor sale de sănătate din tinereţe

Papa Francisc afirmă într-o nouă carte că poate empatiza cu bolnavii din unităţile de terapie intensivă care se tem că ar putea muri din cauza COVID-19 după experienţa prin care a trecut în tinereţe, când i-a fost extirpată o parte dintr-un plămân în urma unei infecţii, relatează Reuters.

Ziarele italiene au publicat luni fragmente din noua carte "Let Us Dream: The Path to a Better Future", înainte ca aceasta să fie publicată, luna viitoare.

În carte - o conversaţie cu unul dintre biografii săi, britanicul Austen Ivereigh - papa Francisc vorbeşte în termeni foarte personali despre momentul în care s-a aflat între viaţă şi moarte.

"Ştiu din experienţă sentimentul celor infectaţi cu coronavirus, care se luptă să respire în timp ce sunt conectaţi la un ventilator", a spus el.

Papa Francisc avea 21 de ani şi se afla în anul doi la seminarul teologic în Buenos Aires când o boală care fusese diagnosticată greşit drept gripă s-a agravat şi a fost internat în spital.

"Au scos aproximativ un litru şi jumătate de apă dintr-un plămân şi m-am aflat între viaţă şi moarte", a declarat el.

Câteva luni mai târziu, medicii i-au îndepărtat lobul superior al plămânului drept. În prezent, papa Francisc în vârstă de 83 de ani, poate fi auzit respirând cu dificultate după ce urcă scările.

"(Această experienţă) mi-a schimbat modul de a privi lucrurile", a spus el. "Luni de zile nu am ştiut cine sunt, dacă voi trăi sau dacă voi muri şi nici chiar medicii nu ştiau. Îmi aduc aminte că am îmbrăţişat-o pe mama într-o zi şi am întrebat-o dacă o să mor", a relatat papa Francisc.

Suveranul pontif a povestit cum o călugăriţă care lucra ca asistentă i-a salvat viaţa dublându-i în secret dozele de penicilină şi streptomicină prescrise de un medic. "Datorită contactului ei regulat cu bolnavii, ştia mai bine decât medicul ce aveau nevoie pacienţii şi a avut curajul de a pune această experienţă în practică", a mai spus papa Francisc. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Schimbarea importantă făcută de Loteria Română în Săptămâna Mare

2 VIDEO Cea mai mare afacere a Securității / „Era o adevărată fabrică de bani. Nu știu dacă mai era cineva în România acelor ani care să câștige atât de m…

3 S-a dat „liber la Rusia”? / „Sunt deja țări care au furnizat Ucrainei aceste arme fără condiții”

4 VIDEO Ce a căutat Piedone la Istanbul?

5 VIDEO Priviți noua „drăcovenie” scoasă de americani din „cutia cu maimuțe”