Papa Francisc îi îndeamnă pe maghiari să fie ''deschişi''; Viktor Orban îi cere ''să nu lase să piară Ungaria creştină''

Papa Francisc îi îndeamnă pe maghiari să fie ''deschişi''; Viktor Orban îi cere ''să nu lase să piară Ungaria creştină''

Papa Francisc a elogiat duminică în capitala Ungariei naţiunea acestei ţări ''ataşată rădăcinilor sale'', dar în acelaşi timp i-a îndemnat pe unguri să fie ''deschişi'' către toţi, o aluzie la politica anti-migranţi susţinută de premierul ungar Viktor Orban, relatează AFP.

''Sentimentul religios este seva acestei naţiuni atât de ataşată rădăcinilor sale'', a spus suveranul pontif în faţa unei imense mulţimi venite să-l aclame. ''Dar crucea, plantată în pământ, în plus faţă de a invita să fim bine înrădăcinaţi, îşi ridică şi întinde braţele către toţi (...) Dorinţa mea este ca voi să fiţi astfel: ancoraţi şi deschişi, înrădăcinaţi şi respectuoşi'', a îndemnat Papa Francisc, înainte de a adresa binecuvântarea în limba maghiară ''Isten eltessen!''.

Suveranul pontif, în vârstă de 84 de ani, venit la Budapesta într-o vizită fulger pentru a conduce slujba de încheiere a Congresului Euharistic, a transmis acest mesaj în timpul rugăciunii Angelus.

Totuşi, comunicatul transmis de Sfântul Scaun despre întâlnirea cu uşile închise pe care Papa Francisc a avut-o anterior timp de 40 de minute cu premierul ungar Viktor Orban şi cu preşedintele Janos Ader nu include migraţia printre temele discutate.

Comunicatul menţionează că printre subiectele abordate s-au numărat ''rolul Bisericii în ţară, angajamentul pentru protejarea mediului înconjurător, apărarea şi promovarea familiei''.


Nu au fost oferite alte detalii despre această discuţie. Dar premierul Viktor Orban, care dezaprobă primirea refugiaţilor, pentru care pledează suveranul pontif, însă este considerată de premierul ungar o ameninţare pentru identitatea creştină a Europei şi pentru siguranţa cetăţenilor, a scris pe contul său de Facebook că i-a ''cerut Papei să nu lase să piară Ungaria creştină''.

După rugăciunea Angelus, suveranul pontif a plecat spre Slovacia pentru o vizită de trei zile. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 E oficial! Gata, i-au izolat! 20.000 de soldați ruși sunt înconjurați la Herson! Ar putea fi cel mai mare măcel de după cel de-al Doilea Război Mondia…

2 Soldați ruși „eliberați de viață” după ce rezistența ucraineană le-a livrat plăcinte cu otravă de șobolani

3 Ucrainenii l-au aruncat în aer pe Krikulenko, fost deputat de Donețk, cu clubul său de noapte cu tot

4 ULTIMA ORĂ „Tot comandamentul armatei ruse s-a retras din Herson, s-a mutat pe malul stâng al râului Nipru”

5 Dragnea, gest de interlop. În noaptea nunții fiului său, „încins” de o melodie a lui Salam, a scos ceasul de la mână și i l-a dat manelistului...