Papa Francisc: „Pentru mine, al treilea război mondial a fost declarat”

Papa Francisc: „Pentru mine, al treilea război mondial a fost declarat”

„În urmă cu câţiva ani, mi-a trecut prin cap să spun că trăim un al treilea război mondial în bucăţi. Acum, pentru mine, al treilea război mondial a fost declarat. Iar acest lucru ar trebui să ne dea de gândit. Ce se întâmplă cu omenirea care a avut trei războaie mondiale într-un secol?”, a afirmat Papa, conform unei transcrieri a conversaţiei publicate marţi de ziarul La Stampa, preluat de EFE.

Raportându-se la invazia Rusiei în Ucraina şi la modul în care se poate participa la pace, Papa Francisc a afirmat că „trebuie să ne îndepărtăm de tiparul obişnuit conform căruia Scufiţa Roşie era bună şi lupul era rău. Se conturează ceva global, cu elemente foarte interconectate”.

El a menţionat părerea unui şef de stat cu care a avut o întâlnire înainte de debutul războiului, care şi-a exprimat îngrijorarea „cu privire la modul în care se mişcă NATO”.

„Cu două luni înainte de conflict, un şef de stat mi-a spus că Alianţa Atlantică risca să dezlănţuie ceea ce s-a întâmplat”, a mai afirmat Suveranul, menţionat de La Stampa, preluat de Agerpres .

„L-am întrebat de ce şi mi-a răspuns: Ei latră la porţile Rusiei. Iar ei nu înţeleg că ruşii sunt imperiali şi nu permit niciunei puteri străine să se apropie de ei” şi a concluzionat spunând că „situaţia ar putea duce la război. Acest şef de stat a ştiut să citească semnele a ceea ce se întâmpla'”, a relatat Papa Francisc.

După părerea Suveranului Pontif, pericolul este să ne concentrăm doar pe „brutalitatea şi ferocitatea cu care acest război este purtat de trupe, de obicei mercenare, folosite de ruşi, care preferă să trimită ceceni, sirieni şi mercenari” şi că „acest lucru este monstruos”. Însă, a mai spus el, „fără a vedea şi toată drama din spatele acestui război, care poate că a fost într-un fel provocat sau nu a fost împiedicat. Şi sesizez un interes în testarea şi vânzarea de arme. Este foarte trist, dar până la urmă, asta este miza”.

Totodată, Francisc a mai spus că unii consideră că prin această judecată el este în favoarea preşedintelui Vladimir Putin. „Nu, nu sunt. Este simplist şi greşit să spui aşa ceva. Dar sunt pur şi simplu împotriva reducerii complexităţii la distincţia dintre bine şi rău, fără să mă gândesc la rădăcini şi la interese, care sunt foarte complexe”, a explicat el.

Papa a repetat faptul că admiră „eroismul poporului ucrainean” şi a afirmat că „ceea ce avem în faţa noastră este o situaţie de război mondial, de interese globale, de vânzări de arme şi de apropriere geopolitică, care martirizează un popor eroic”.

De asemenea, Francisc a vorbit şi despre pericolul ca atenţia faţă de evenimentele ce se petrec în Ucraina să se diminueze în timp şi a întrebat: „Ce se va întâmpla când entuziasmul de a ajuta va scădea? Pentru că lucrurile se răcesc, cine va avea grijă de aceste femei? Trebuie să privim dincolo de acţiunile concrete din acest moment şi să ne dăm seama cum le vom sprijini pentru a nu fi traficate, pentru a nu fi exploatate, pentru că vulturii deja dau târcoale”.

El a argumentat că au luat de comun acord hotărârea de a amâna întâlnirea planificată pentru 14 iunie la Ierusalim „pentru ca dialogul să nu fie înţeles greşit” şi a transmis că speră să se întâlnească cu Patriarhul Kirill în Kazahstan, în luna septembrie, când acesta va lua parte la cel de-al 7-lea Congres al liderilor religiilor mondiale şi tradiţionale, care se va desfăşura la Nur-Sultan.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante