Papa Francisc se va ruga în fața unei cruci și a perechilor de pantofi abandonați la frontiera cu SUA

Papa Francisc se va ruga în fața unei cruci și a perechilor de pantofi abandonați la frontiera cu SUA

Papa Francisc se va ruga miercuri în fața unei cruci, la fluviul Río Bravo care desparte Mexic de SUA, la frontiera cu Ciudad Juárez, unde se află și sute de perechi de pantofi, sandale și șlapi abandonați, care simbolizează drama imigrației, unul din punctele culminante ale ultimei zi a vizitei sale pe pământul mexican, relatează EFE.

"Va spune o rugăciune, se va înclina și se va gândi la toți acei imigranți care au murit, care au trecut în SUA, care sunt închiși sau care au căzut victime ale traficanților de persoane", a declarat părintele Javier Calvillo, unul dintre organizatori. Potrivit prelatului mexican, papa va ține un moment de reculegere și va sta câteva momente îngenunchiat și înconjurat de toate acele perechi de încălțăminte uzate (huaraches) pe care imigranții le-au lăsat acolo înainte de a trece granița.

La ceremonie vor asista 2.200 de imigranți, dintre care o sută de la Casa del Migrante, rude ale celor dispăruți sau ale femeilor căzute victime ale feminicidului — asasinatele în masă ale femeilor care au adus o tristă celebritate localității Ciudad Juárez în ultimele decenii.

Programul zilei în această localitate din nordul țării, de unde papa va pleca spre Roma după-amiază, va începe cu o vizită la Centrul de Readaptare Socială Estatal 3 (Cereso), o închisoare mixtă în care va oficia o euharistie. În închisoare îl așteaptă 600 de deținuți bărbați, 100 de femei, 250 de rude ale pușcăriașilor, 50 de membri ai clerului și 50 de angajați ai penitenciarelor din Chihuahua.

Aici va primi un toiag din cedru realizat de deținuți la tâmplăria închisorii nr. 2 din Chihuahua, un alt penitenciar din Ciudad Juárez, și va asculta mărturia unei deținute. Apoi Sfântul Părinte se va îndrepta spre centrul de învățâmânt Colegio de Bachilleres din Ciudad Juárez pentru o întâlnire cu 3.650 de persoane, majoritatea angajați la întreprinderile manufacturiere care oferă locuri de muncă la 270.000 de persoane din această parte a țării.

Doi soți angajați la fabrică îi vor transmite un mesaj papei care apoi va oficia o slujbă la Târgul de Expoziții din Ciudad Juárez în fața unui public de circa 220.000 de persoane. După liturghie, papa Francisc va fi prezent la ceremonia oficială de despărțire organizată în onoarea sa la orele 19.00 (01.00 GMT joi) pe aeroportul internațional din Ciudad Juárez, în prezența președintelui mexican, Enrique Peńa Nieto, după care se va îmbarca spre Roma.

Suveranul Pontif, care vinerea trecută a aterizat în Ciudad de México, a vizitat sâmbătă capitala, duminică s-a aflat în statul vecin Ecatepec, luni a vizitat statul din sudul țării Chiapas, iar marți s-a deplasat spre vest în statul Morelia.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...