Papa îi cere unui cardinal italian să îndeplinească o misiune de pace în Ucraina

Papa îi cere unui cardinal italian să îndeplinească o misiune de pace în Ucraina

Papa Francisc i-a cerut cardinalului Matteo Zuppi, șeful conferinței episcopale italiene, să efectueze o misiune de pace pentru a încerca să contribuie la încheierea războiului din Ucraina, a anunțat sâmbătă Vaticanul.

Francisc a vorbit pentru prima dată în mod criptic despre intenția sa de a lansa o misiune atunci când se întorcea dintr-o călătorie în Ungaria luna trecută, dar nu a oferit detalii, notează Yahoo News.

O sursă diplomatică de la Vatican a declarat că Zuppi va încerca să se întâlnească separat cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și cu președintele rus Vladimir Putin.

Vaticanul a precizat într-o declarație că Zuppi, în vârstă de 67 de ani, va îndeplini misiunea, în conformitate cu Secretariatul de Stat al Vaticanului, „pentru a contribui la reducerea tensiunilor conflictului din Ucraina, în speranța, la care Sfântul Părinte nu a renunțat niciodată, că astfel ar putea începe procesele de pace”.

La întoarcerea dintr-o călătorie în Ungaria, la 30 aprilie, Francisc a făcut un comentariu intrigant, dar derutant, despre implicarea Vaticanului într-o misiune pentru a încerca să pună capăt războiului.

„Există o misiune în desfășurare acum, dar nu este încă publică. Când va fi publică, o voi dezvălui”, a declarat el reporterilor.

Sâmbătă, Vaticanul a declarat că momentul și detaliile misiunii sunt încă în curs de elaborare.

Zuppi provine din Comunitatea Sant' Egidio, un grup pentru pace și justiție cu sediul la Roma care, în 1992, a negociat un acord care a pus capăt războiului civil din Mozambic, care a ucis aproximativ un milion de persoane și a strămutat alte aproximativ patru milioane.

Papa Francisc l-a făcut cardinal în 2019 și a fost ales anul trecut șef al Conferinței Episcopale Italiene.

Recent, secretarul de stat al Vaticanului, cardinalul Pietro Parolin, a declarat că „acum este momentul să luăm inițiativa pentru a crea o pace dreaptă în Ucraina”.

În 2003, regretatul Papă Ioan Paul al II-lea a trimis reprezentanți la nivel înalt la Washington și Bagdad, într-o încercare nereușită de a împiedica începerea războiului din Irak.

Zelenski s-a întâlnit sâmbăta trecută cu Papa Francisc la Vatican, dar după aceea a părut să minimalizeze posibilitatea unei medieri papale.

„Cu tot respectul pentru Sanctitatea Sa, nu avem nevoie de mediatori, avem nevoie de o pace dreaptă ... Putin nu face decât să ucidă. Nu avem nevoie de o mediere cu el”, a declarat Zelenski la televiziunea italiană.

O declarație a Vaticanului din ziua vizitei lui Zelenski nu a făcut nicio mențiune despre o astfel de misiune, iar Zelenski a declarat că i-a cerut papei să susțină propriul plan de pace al Kievului, care prevede restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei, retragerea trupelor rusești și încetarea ostilităților.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”