Papa Ioan Paul al II-lea a fost legat printr-o prietenie "intensă" de o filosoafă căsătorită (ziarist BBC)

Papa Ioan Paul al II-lea a fost legat printr-o prietenie "intensă" de o filosoafă căsătorită (ziarist BBC)

Ioan Paul al II-lea a fost legat peste 30 de ani printr-o prietenie "intensă" de o filosoafă căsătorită, Anna-Teresa Tymieniecka, dar nu există nicio dovadă a încălcării jurământului de castitate, potrivit unor scrisori care vor fi dezvăluite într-un reportaj ce va fi difuzat luni seară la BBC. Scrisorile "sunt cea mai extraordinară fereastră spre viața privată a uneia dintre cele mai celebre personalități ale istoriei", apreciază Edward Stourton, ziarist la BBC, aflat la originea descoperirii care va face obiectul emisiunii Panorama, transmite AFP.

Peste 350 de scrisori trimise de Ioan Paul al II-lea Annei-Teresa Tymieniecka, filosoafă americană de origine poloneză, au fost descoperite la Biblioteca națională poloneză, care le-a primit în 2008 de la destinatar. "Draga mea Teresa, am primit cele trei scrisori. Îmi spui că ești extrem de tristă, dar nu am găsit niciun răspuns la aceste cuvinte", scria cel care avea să devină papa Ioan Paul al II-lea într-o scrisoare din 1976, considerând-o "un dar al Domnului".

"Erau mai mult decât prieteni, dar mai puțin decât iubiți", apreciază Stourton, adăugând că în scrisori nu a găsit nicio dovadă a încălcării jurământului de castitate din partea lui Ioan Paul al II-lea. Corespondența arată "o luptă aprigă pentru a sufoca ceea ce era fără îndoială o relație foarte intensă", consideră ziaristul.

Prima scrisoare datează din 1973, anul în care s-au întâlnit Anna-Teresa Tymieniecka și Karol Wojtyla, viitorul papă Ioan Paul al II-lea, iar ultima a fost scrisă cu câteva luni înainte de moartea suveranului pontif, în 2005.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Țiitoarea l-a înșelat pe Dragnea! Încornoratul și-a făcut bagajele și a părăsit casa cumpărată cu banii lui

2 Misterul anului / Cine este bărbatul căruia îi făcea sex oral țiitoarea în filmulețul trucat care l-a enervat pe…

3 Rusia, la granițele României? / Manevra președintelui nu mai pare atât de revoltătoare, nu-i așa?

4 Rusia, la granițele României? / Misterul vizitei intempestive în SUA a șefului SRI

5 „Dă-i în cap, omoar-o!” / „Planeta Moldova”, faza pe soacre