Paramedic ucrainean: Militarii ruși declarați otrăviți de Moscova au fost expuși la radiații în centrala de la Zaporojie

Paramedic ucrainean: Militarii ruși declarați otrăviți de Moscova au fost expuși la radiații în centrala de la Zaporojie

Militarii ruși declarați de Moscova ca fiind otrăviți de ucraineni au staționat la centrala nucleară din Zaporojie și au fost internați cu simptome caracteristice expunerii la radiații, relatează presa ucraineană, care îl citează pe paramedicul Bohdan Bondarenko.

Soldați ruși la centrala nucleară din Zaporojie FOTO EPA-EFE

Militarii respectivi au fost transportaţi la spital pe 31 iulie de pe teritoriul centralei nucleare din Zaporojie, iar simptomele lor menţionate în mass-media sunt caracteristice expunerii la radiaţii, precizează paramedicul ucrainean.

„Militarii ruşi, care îndeplineau sarcini la centrala nucleară din Zaporojie, au fost duşi la secţia de terapie intensivă cu simptome identice bolii cauzate de radiaţii. Ruşii, desigur, vorbesc despre intoxicaţii chimice, dar răniţii provin de la centrala nucleară. Ca să nu mai vorbim de nivelul de încredere al informaţiilor livrate de ruşi în general. Acum, înainte de a fi prea târziu, trebuie făcut tot posibilul pentru a obţine o imagine reală asupra situaţiei de la centrală”, a declarat Bohdan Bondarenko, aflat în prezent pe front.

Paramedicul ucrainean spune că este necesară instituirea unui perimetru demilitarizat în jurul centralei de la Zaporojie şi plasarea obiectivului sub controlul organizaţiilor internaţionale pentru a afla ce s-a întâmplat cu adevărat acolo.

Anterior, Ministerul Apărării de la Moscova a acuzat partea ucraineană de otrăvirea unor soldați ruși care au fost internați pe 31 iulie într-un spital militar. Analizele invocate de Moscova ar fi indicat descoperirea toxinei botulinice de tip B în organismele lor.

Contactat de Reuters, Ministerul ucrainean al Apărării încă nu a comentat această acuzație. În schimb, Anton Herașcenko, consilier la Ministerul de Interne, a făcut ironii pe seama rațiilor rusești. „Departamentul (Ministerul rus al Apărării, n. red.) nu clarifică dacă otrăvirea ar fi putut fi cauzată de conservele de carne expirate, în care se găsește adesea toxina botulină. Forțele de ocupație ruse s-au plâns încă din primele zile ale invaziei în Ucraina de conservele expirate”, a declarat acesta.

Spitalizarea acestor militari s-a întâmplat într-un moment în care Ucraina şi Rusia se acuzau reciproc de bombardarea centralei nucleare din Zaporojie, aminteşte Bondarenko.

Energoatom, agenția nucleară a Ucrainei, anunţase atunci o posibilă scurgere de radiaţii la centrala din Zaporojie. Între timp, Rosatom, agenția nucleară a Rusiei, şi-a retras toţi angajaţii pe care i-a detașat la centrală în urma ocupării ei de către forțele armate ruse, la începutul lui martie. Rusia și Ucraina încă nu au reușit să ajungă la un acord asupra unei inspecții la centrală din partea experților Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA).

Bohdan Bondarenko acuză Rusia că ascunde informații despre situaţia de la Zaporojie și compară comportamentul conducerii ei cu cel al Uniunii Sovietice imediat după producerea catastrofei nucleare de la Cernobîl, transmite Agerpres.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante