Paramilitarul extremist sârb expulzat din România pentru că spiona pentru Rusia a asistat la discursul lui Putin

Paramilitarul extremist sârb expulzat din România pentru că spiona pentru Rusia a asistat la discursul lui Putin

Bratislav Živković, un cetățen sârb declarat indezirabil în România după ce SRI l-a depistat încercând să culeagă informații despre baza NATO de la Mihail Kogălniceanu (Constanţa), a fost observat printre aleșii și oficialii de rang înalt ruși care au asistat la discursul privind starea Rusiei susținut marți de Vladimir Putin.

Bratislav Zivkovic, în primele rânduri la discursul lui Putin FOTO Twitter

Potrivit Kremlinului, circa 2.000 de persoane au asistat la discursul susținut de Putin la un de când a declanșat invazia din Ucraina. După cum observă mulți internauți și presa sârbă, la eveniment a asistat și cetățeanul sârb Bratislav Živković, care a luptat în Kosovo și în regiunea Donbass de partea separatiștilor pro-ruși.

Živković pare încântat de prezența sa la eveniment, fiind observat în timp ce încearcă să surprindă momentul cu un telefon iPhone, un produs al Occidentului catalogat drept „decadent” de către Vladimir Putin.

În noiembrie 2017, Bratislav Živković a fost declarat indezirabil pentru 15 ani în România din considerente de securitate naţională.

Potrivit HotNews.ro, cetățeanul sârb a participat în luna octombrie a acelui an la o întâlnire organizată de Obştea Cazacilor din România în Delta Dunării. El a luat cuvântul şi i-a asigurat pe participanţii îmbrăcaţi în costume militare că cetnicii sârbi vor lua arme şi vor lupta alături de cazaci.

„Ca şi în secolul al XIX-lea, precum cazacii din Rusia, dacă va trebui din nou, fie în Crimeea, fie în Lugansk, noi împreună cu oamenii noştri vom lua armele şi vom merge să luptăm. Şi nu doar în Rusia, în orice ţară ortodoxă vom fi cu voi. Dacă va trebui, va vom veni în ajutor. Suntem cu voi”, a declarat el la acest eveniment care a reunit cazaci din România, Rusia, Muntenegru, Serbia şi Bulgaria.

În timp ce promitea ajutor cu arme, Živković încerca să culeagă informații despre baza NATO de la Mihail Kogălniceanu (Constanţa), dar şi despre sistemul de radare de pe coasta Mării Negre. El a intrat de cinci ori pe teritoriul României, în lunile mai, iulie, octombrie şi noiembrie 2017.

Potrivit autorităţilor române care l-au interceptat, Bratislav Živković a încercat să pună pe picioare o reţea informativă pentru identificarea persoanelor cu acces în facilităţi militare NATO şi SUA, identificarea locaţiilor, recunoaşterea în teren, studiul de obiectiv şi marcarea GPS a poziţiilor obiectivelor vizate.

„Toate acțiunile cetățeanului sârb derulate în România au avut un caracter clandestin și un modus operandi specific activităților de spionaj. Măsurile specifice întreprinse de către Direcţia Generală Contraspionaj a SRI au condus la prevenirea exfiltrării de informaţii clasificate de natură să afecteze interesele de securitate naţională. Cetățeanul sârb nu a reușit să intre în posesia niciunui document sau informație clasificate”, se arată într-un comunicat al SRI.

„Evaluarea SRI arată că prezenţa lui Živković Bratislav pe teritoriul naţional constituie un risc la adresa securităţii naţionale, motiv pentru care a fost sesizat Ministerul Public, cu propunere de declarare ca indezirabil”, se precizează în același comunicat.

Potrivit SRI, Bratislav Živković (47 de ani) este comandantul organizaţiei „Cetniciki Pokret”, cunoscută ca fiind una paramilitară cu orientări naționalist-șoviniste.

La data de 14 noiembrie 2017, Curtea de Apel Bucureşti a dispus măsura declarării acestuia indezirabil, pentru o perioadă de 15 ani.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…