Paraşutiştii "Vulturii Negri" s-au întors din Afganistan; ei au salvat viaţa unui lider militar american

Paraşutiştii "Vulturii Negri" s-au întors din Afganistan; ei au salvat viaţa unui lider militar american

Salvarea vieţii unui important lider militar american şi a echipei sale de consiliere în timpul unui atac, descoperirea unor importante depozite de rachete ale insurgenţilor şi găsirea unor dispozitive explozive improvizate amplasate pe rute de patrulare se numără printre misiunile efectuate cu succes de către militarii Batalionului 495 Protecţia Forţei "Vulturii Negri", a căror ceremonie de repatriere din Afganistan a avut loc, vineri, în prezenţa ministrului Apărării, Nicolae Ciucă.

Sursa: Ministerul Apararii Nationale, Romania - www.mapn.ro/Facebook.com



"Faptul că suntem acum în efectiv complet nu înseamnă că a fost uşor. Două misiuni asumate în două zone diferite, în Kandahar şi în Kabul, cu tipuri de ameninţări diferite, dar complexe, au creat situaţii dintre cele mai diversificate, specifice teatrului de operaţii Afganistan de astăzi. Am acţionat în timpul alegerilor prezidenţiale, pe timpul controversatelor negocieri de pace din toamna trecută sau atunci când o ţară vecină ameninţa public că va ataca bazele americane aflate în Afganistan, acolo unde ne aflam să asigurăm protecţia forţelor coaliţiei", a declarat, vineri, cu prilejul ceremoniei de repatriere, comandantul Batalionului 495 paraşutişti Protecţia Forţei "Vulturii Negri", Cezar Cucoş.

El a arătat că cei peste 400 de militari care s-au aflat în misiune în perioada august 2019 - februarie 2020 au executat, în cooperare cu forţele Coaliţiei internaţionale, cu Forţele Naţionale de Securitate şi Apărare Afgane şi cu liderii locali, misiuni specifice.

"Încheierea cu succes a misiunii rămâne o certitudine că am lucrat foarte bine, că am învins bariere, că am înţeles până la capăt fiecare cine suntem şi ce reprezentăm în angrenajul complex al unui batalion constituit şi dislocat într-o zonă de conflict, într-un mediu operaţional dificil şi tensionat. Prin calitatea lucrului cu partenerul din Divizia 82 aeropurtată americană, cu forţele de securitate afgane şi cu liderii locali am putut arăta performanţă şi ceea ce este în măsură să facă un batalion de paraşutişti români, reprezentând cu onoare forţele terestre din care face parte Armata Română şi, nu în ultimul rând, România", a mai spus Cucoş.

Ministrul Apărării, Ionel Ciucă, le-a mulţumit soldaţilor prezenţi pentru modul în care şi-au făcut datoria faţă de ţară şi i-a apreciat pentru încrederea pe care au oferit-o partenerilor din Coaliţie.

"Aş vrea să reiterez ceea ce am trăit atunci când am vizitat baza din Kandahar şi, de asemenea, baza de la Kabul, când, în întâlnirile pe care le-am avut cu comandanţii dumneavoastră din teatrele de operaţii, mi-au spus că dacă vor fi întrebaţi vreodată pe cine ar dori să aibă alături în luptă, mi-au spus foarte simplu: 'i-am vrea pe militarii români'. Asta reprezintă cu adevărat un moment cât se poate de onorant pentru fiecare dintre cei care am fost acolo şi în mod deosebit pentru mine ca ministru al Apărării Naţionale. Nu este uşor să câştigi încrederea celor mai performante armate din lume", a declarat Ionel Ciucă.

În cadrul ceremoniei, drapelul de luptă al Batalionului 495 de paraşutişti a fost decorat, prin decret prezidenţial, cu ordinul Virtutea Militară în Grad de Comandor - cu însemn pentru militari, de război.

"Dumneavoastră, tuturor celor care astăzi sunteţi în formaţie şi aţi revenit în ţară, de la comandant la soldat, nu pot decât, în nume personal, în numele premierului şi al Guvernului României, să vă mulţumesc pentru modul în care v-aţi făcut datoria faţă de ţară, iar fiind convins că exprim gândirea şi asentimentul tuturor celor care suntem astăzi în faţa dumneavoastră, nu poate fi onoare mai mare decât aceea ca atunci când te întorci dintr-o misiune, drapelul de luptă al unităţii să fie medaliat de către preşedintele ţării cu o medalie care reprezintă cu adevărat simbolul a tot ceea ce înseamnă sacrificiu şi virtutea militară", a mai spus Ionel Ciucă. AGERPRES/(A - autor: Daniel Alexandru Florea, editor: Florin Marin, editor online: Ada Vîlceanu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...