Parchetul catalan ordonă poliției să împiedice organizarea referendumului în regiunea spaniolă

Parchetul catalan ordonă poliției să împiedice organizarea referendumului în regiunea spaniolă

Parchetul catalan a ordonat marți tuturor forțelor de poliție din această regiune spaniolă să împiedice referendumul de autodeterminare convocat de guvernul regional și interzis de instanțele judecătorești, relatează AFP.

Într-un document publicat marți, procuratura s-a adresat 'tuturor unităților de poliție', Gărzii Civile, poliției naționale și poliției regionale catalane Mossos d'Esquadra, aflată sub autoritatea guvernului catalan, și le-a ordonat să acționeze împotriva autorităților, funcționarilor sau persoanelor fizice 'pentru a evita comiterea de infracțiuni'.

'Ofițerii de poliție vor adopta în mod direct măsurile necesare pentru a confisca mijloacele sau instrumentele destinate pregătirii sau organizării referendumului ilegal', se arată în documentul parchetului, referindu-se la scrutinul prevăzut pentru 1 octombrie.

Aceste măsuri includ confiscarea 'urnelor, a buletinelor de vot, formularelor electorale, materialelor de propaganda electorală, echipamentelor informatice, precum și a oricăror altor materiale pentru difuzarea, promovarea sau organizarea referendumului ilegal'.

Guvernul regional prezidat de separatistul Carles Puigdemont a convocat săptămâna trecută un referendum de autodeterminare și este hotărât să-l organizeze în pofida interdicției venite din partea Curții Constituționale și a opoziției guvernului central condus de Mariano Rajoy.

Parchetul catalan a cerut ca Carles Puigdemont și membrii guvernului său să fie urmăriți în justiție, acuzându-i de nesupunere față de instituțiile democratice și de deturnare de fonduri publice, pentru acest ultim delict ei riscând pedepse de până la opt ani de închisoare. El a cerut de asemenea închiderea site-ului de promovare a referendumului și a făcut apel la mass-media să nu difuzeze publicitate legată de referendum.

Solicitarea pune în dificultate Mossos d'Esquadra, în condițiile în care parchetul i-a ordonat să acționeze împotriva guvernului regional de care depinde în mod direct.

'Mossos d'Esquadra este aici pentru a-i servi pe toți cetățenii, nu doar câțiva', a declarat marți dimineața ministrul spaniol al justiției Rafael Catala la televiziunea publică.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Aproape interesant...

3 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Foarte interesante amănunte...