Parchetul din Hamburg a respins procesul împotriva lui Scholz în cazul fraudei. Ce este scandalul Cum-Ex?

Parchetul din Hamburg a respins procesul împotriva lui Scholz în cazul fraudei. Ce este scandalul Cum-Ex?

Parchetul din Hamburg a respins o cerere pentru neexecutarea unei investigaţii împotriva cancelarului german Olaf Scholz şi a primarului Hamburgului Peter Tschencher în aşa-numitul dosar Cum-Ex, în lumina căreia este în curs de desfăşurare o anchetă privind posibila legătură între membri ai Partidului Social Democrat din Germania (SPD) de guvernământ şi un grup infracţional de escroci, care, printr-o schemă de rambursare a impozitului pe câştiguri de capital, au jefuit statul de miliarde de euro, a relatat marţi ziarul Tagesspiegel , citând-o pe procurorul Mia Sperling-Carstens.

Potrivit acesteia, notificarea a fost primită pe 10 august. Procuratura Generală, potrivit ziarului, a respins o plângere depusă în februarie de avocatul Gerhard Strathe, în care erau aduse acuzaţii fostului primar al Hamburgului şi actualului cancelar al Germaniei, Scholz, precum şi actualului primar al oraşului Chenchera, „de sprijinirea şi favorizarea evaziunii fiscale”. Parchetul a considerat-o „neîntemeiată”. Astfel, instanţa a confirmat punctul de vedere al procurorului din Hamburg.

Procurorul general din Hamburg nu vede nicio dovadă de suspiciuni de sprijinire a evaziunii fiscale de către Scholz şi alţi politicieni în legătură cu scandalul fiscal Warburg Bank. „Nu există suficiente dovezi faptice pentru a bănui că presupusa evaziune fiscală a Warburg Bank a fost încurajată cu bună ştiinţă sau deliberat de către responsabilii din administraţia financiară a Hamburgului”, se arată în documentul care respinge plângerea Procuraturii Generale din 10 august 2022.

La rândul său, purtătoarea de cuvânt a forţelor de ordine a explicat că în martie, procurorii s-au abţinut din nou de la investigarea lui Scholz şi Chancher, deoarece au continuat să nege orice suspiciune iniţială în procesul penal. Cererea de deschidere a urmăririi penale nu conţinea nicio informaţie care ar putea motiva abaterea de la hotărârea anterioară împotriva deschiderii anchetei. Această decizie anterioară a fost confirmată şi de decizia de recurs a Parchetului General din 29 noiembrie 2021.

La acea vreme, s-a stabilit că funcţionarii fiscali din Hamburg - şi, prin urmare, directorii lor - nu au fost daţi în judecată atunci când nu au reţinut 47 de milioane de euro din impozitul pe câştigurile de capital perceput pentru tranzacţiile Cum-Ex ale Warburg Bank AG în anul 2009, notează ziarul. În decizia sa din 14 martie 2022, procuratura nu a recunoscut nici că ar fi suficiente dovezi faptice ale mărturiei mincinoase a lui Scholz în comisia de investigaţie Cum-Ex.

Despre scandalul Cum-Ex
Anterior, a fost raportat că fostul deputat al SPD Bundestag Johannes Kars, care a fost investigat în cazul Cum-Ex în ultimele luni, avea 214.800 de euro şi 2.400 de dolari de origine necunoscută într-o cutie de valori din Hamburg. Parchetul din Köln nu a comentat aceste informaţii. Totuşi, anchetatorii au remarcat că „la 28 septembrie 2021, Tribunalul Districtual din Köln a emis un mandat de percheziţie împotriva a trei suspecţi”. Ei au găsit banii în timpul unei căutări care a implicat ceea ce experţii financiari numesc tranzacţii pe acţiuni, în care sunt solicitate mai multe rambursări ale impozitului pe câştiguri de capital, dar plătite o singură dată. Anchetatorii au percheziţionat apartamentul lui Kars şi au găsit documente care arătau către o cutie de valori.

În urmă cu câţiva ani, o serie de instituţii de presă au făcut publice investigaţii cu privire la schemele fiscale Cum-Ex, prin care reţelele de escroci obţineau ilegal fonduri folosind o schemă de rambursare a taxelor. În februarie, un avocat de la Hamburg, Strate a depus o plângere la parchetul oraşului, acuzându-l pe fostul primar al Hamburgului şi pe actualul cancelar al Germaniei, Scholz, precum şi pe actualul primar al oraşului Chenchera, „în sprijinul şi încurajarea evaziunii fiscale. „şi dând mărturie mincinoasă.

Declaraţia susţinea că, mulţumită lui Scholz, care la acea vreme era primar al Hamburgului, banca privată Warburg Bank a reuşit în 2016 să evite să plătească 47 de milioane de euro către autorităţile fiscale.La rândul său, Scholz a respins mereu suspiciunile că, în calitate de primar al Hamburgului , el, la fel ca Chancher, a influenţat politica fiscală a Băncii Warburg.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...