Parchetul general spaniol afirmă că Puigdemont poate fi arestat chiar dacă dispune de imunitate parlamentară

Parchetul general spaniol afirmă că Puigdemont poate fi arestat chiar dacă dispune de imunitate parlamentară

Parchetul general din Spania l-a avertizat sâmbătă pe liderul separatiştilor catalani Carles Puigdemont că imunitatea sa în calitate de membru al parlamentului nu va împiedica arestarea sa dacă el va reveni în Spania din Belgia pentru a fi învestit şef al guvernului catalan, relatează AFP.

Carles Puigdemont a plecat la sfârşitul lunii octombrie în Belgia, cu puţin timp înainte de a fi inculpat de justiţia spaniolă pentru "revoltă", "răzvrătire" şi "deturnare de fonduri", ca urmare a proclamării pe 27 octombrie, la Barcelona, a unei "Republici catalane", rămasă fără efect şi urmată de punerea sub tutelă a regiunii. Reales deputat regional pe 21 decembrie, Puigdemont este singurul candidat la funcţia de şef al guvernului catalan, după un acord între formaţiunea sa "Împreună pentru Catalonia" şi un alt mare partid separatist Stânga republicană din Catalonia (ERC).

"Imunitate" nu înseamnă "impunitate": acesta este mesajul trimis de parchetul general lui Puigdemont printr-un comunicat.

"Garanţia imunităţii nu înseamnă că nu se poate dispune plasarea în detenţie prin ordin judiciar", se precizează în comunicat.

Procuratura a precizat de asemenea că şi alţi separatişti - care beneficiază de imunitate parlamentară - se află în prezent în închisoare: "Curtea Supremă a hotărât pentru aceleaşi fapte, având în vedere gravitatea lor, plasarea în detenţie a unor persoane având acelaşi statut de deputat", arată parchetul spaniol.

Pe 5 ianuarie, Curtea Supremă de Justiţie a Spaniei a decis menţinerea în detenţie a fostului vicepreşedinte secesionist Oriol Junqueras, încarcerat pentru presupusă "rebeliune", şi care a fost ales de curând deputat în parlamentul regional.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Loredana a fugit cu „morcovul italian”?

2 VIDEO Priviți ce postează Armata Rusiei!

3 Momentul în care Putin va ordona invadarea Ucrainei / Indiciile oferite de experți militari

4 VIDEO Ea este „găuritoarea” de prezervative din Sibiu

5 Valentin Naumescu: Rusia a luat deja decizia privind Ucraina / Amănuntul uitat de mulți și invocat de profesor