Parchetul rus cere 23 de ani de închisoare pentru regizorul ucrainean Oleg Sențov

Parchetul rus cere 23 de ani de închisoare pentru regizorul ucrainean Oleg Sențov

Parchetul rus a cerut miercuri 23 de ani de închisoare pentru regizorul ucrainean Oleg Sențov, care s-a opus anexării Crimeii la Rusia și este judecat de justiția rusă pentru 'terorism', relatează AFP. Procurorul tribunalului din Rostov-pe-Don a cerut de asemenea 12 ani de închisoare pentru Alexandr Kolcenko, judecat, la fel ca și Sențov, pentru 'terorism, organizarea unui grup terorist și trafic de arme'.

Arestat în mai 2014 la domiciliul său din Crimeea, Oleg Sențov, în vârstă de 39 de ani, este acuzat că a coordonat un grup de activiști afiliați mișcării paramilitare ultranaționaliste ucrainene Pravîi Sektor (Sectorul de Dreapta), care, conform Moscovei, avea ca misiune să atace organizațiile proruse și infrastructurile din peninsulă.

În timpul unei ședințe de judecată a fost prezentată și o înregistrare video despre care autoritățile ruse afirmă că arată un atac al Pravîi Sektor asupra biroului unui partid prorus.

În replică, avocatul lui Sențov a subliniat în pledoaria sa că acesta din urmă nu a participat la crearea niciunei organizații teroriste și nici nu a pus vreodată la cale atacuri teroriste.

Dar alți doi acuzați în același dosar au fost deja condamnați de justiția rusă la șapte ani de închisoare.

European Film Academy, o asociație ce grupează circa 3.000 de profesioniști din domeniu cinematografic, a lansat marți o nouă petiție de sprijin, cerând justiției ruse să-l elibereze și să-l reabiliteze pe regizorul ucrainean . AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

3 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

4 Ce se întâmplă în China?

5 VIDEO Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990