Parchetul rus îndeamnă justiţia să reacţioneze cu ''severitate'' la manifestaţiile neautorizate

Parchetul rus îndeamnă justiţia să reacţioneze cu ''severitate'' la manifestaţiile neautorizate

Parchetul rus a îndemnat marţi justiţia să reacţioneze cu "severitate" la manifestaţiile neautorizate, într-un moment în care opoziţia negociază cu autorităţile organizarea unui nou miting pentru a cere ca reprezentanţii ei să poată candida la alegerile locale din septembrie, transmite AFP.

Justiţia trebuie "să pună capăt cu severitate oricărei acţiuni a organizatorilor de acţiuni publice nelegitime şi neautorizate şi a participanţilor la acestea", a declarat procurorul general adjunct Aleksandr Buksman, citat de agenţia de presă Ria Novosti.

Potrivit acestuia, justiţia trebuie să folosească în acest scop "toate măsurile de reprimare" de care dispune.

La rândul său, procurorul general Iuri Ceaika a declarat într-un discurs în faţa colegilor săi că trebuie "luate măsuri eficace de control în timpul pregătirii şi desfăşurării alegerilor", apreciind că "este deosebit de important ca evenimentele care s-au produs recent la Moscova să nu se mai repete".

Cei doi au exprimat aceste poziţii la trei zile după reprimarea violentă, cu circa 1400 de arestări, a unei manifestaţii care a avut loc sâmbătă în capitala rusă.

Marţi, tribunalele ruse au anunţat că după protestele de sâmbătă de la Moscova au ordonat circa 60 de arestări preventive şi au condamnat peste 160 de persoane la amenzi. Un protestatar acuzat că a aruncat cu o pubelă într-un poliţist a fost reţinut pentru două luni, în aşteptarea unui proces în urma căruia ar putea fi condamnat la cinci ani de închisoare.

Opoziţia denunţă respingerea mai multor candidaturi independente la alegerile locale din 8 septembrie, care riscă să-i pună în situaţii dificile pe candidaţii susţinători ai puterii, pe fondul nemulţumirii sociale. Pentru sâmbătă este prevăzută o nouă manifestaţie a opoziţiei, manifestaţie care a fost autorizată de primărie, conform organizatorilor, dar locul propus de autorităţi, bulevardul Saharov din centru, nu este pe placul opozanţilor. Dar dacă opoziţia refuză să se întâlnească în locul autorizat şi se decide pentru altul, manifestaţia sa riscă să fie considerată oficial drept neautorizată.

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a acuzat opoziţia că pregăteşte "o nouă provocare" la 3 august şi le-a mulţumit poliţiştilor pentru reprimarea protestului de sâmbăta trecută, la care aceştia au fost, afirmă el, "obligaţi să folosească forţa" şi "s-au comportat în mod adecvat".AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...