Parchetul rus interzice mai multe organizaţii străine considerate o ameninţare pentru securitatea sa

Parchetul rus interzice mai multe organizaţii străine considerate o ameninţare pentru securitatea sa

Bellingcat şi partenerul său din Rusia The Insider sunt acuzate că „reprezintă o ameninţare la adresa securităţii Federaţiei Ruse”. Măsura permite urmărirea penală a ruşilor care cooperează cu publicaţiile sau fac referire la investigaţiile lor.

„Bellingcat nu are prezenţă juridică, financiară sau personal (în Rusia), aşa că nu este clar cum se aşteaptă Rusia să implementeze asta”, a scris pe Twitter fondatorul Bellingcat, Eliot Higgins.

Înfiinţată în 2014, Bellingcat, cu sediul în Olanda, a investigat doborârea zborului Malaysian Airlines MH17 în estul Ucrainei în 2014, precum şi tentativele de otrăvire ale fostului spion rus Serghei Skripal şi ale criticului Kremlinului Alecsei Navalnîi.

Atât Bellingcat care se concentrează pe zonele de conflict şi încălcări ale drepturilor omului în diverse părţi ale lumii, cât şi Insider, înregistrat în Letonia, care are în vedere situaţia din Rusia şi spaţiul post-sovietic, au fost etichetaţi drept „agenţi străini” în octombrie 2021.

Interzicerea lui Bellingcat şi The Insider face parte din eforturile Rusiei de a reprima informaţiile care contrazic naraţiunea Kremlinului şi care au inclus pedepse cu închisoarea pentru cei ce critică războiul, dar mai recent legislaţie ce prevede până la cinci ani de închisoare în cazul unor îndemnuri difuzate în presă şi până la şapte ani de închisoare în cazul unor îndemnuri făcute în grup organizat.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...