Păreri împărțite despre contraofensiva Ucrainei: Oportunități pentru străpungerea frontului sau ritm prea lent?

Păreri împărțite despre contraofensiva Ucrainei: Oportunități pentru străpungerea frontului sau ritm prea lent?

Analiștii occidentali au păreri diferite despre ritmul în care merge contraofensiva Ucrainei. Unii sunt de părere că forța rușilor s-a degradat, dat alte voci susțin că militarii Kievului nu își vor atinge deocamdată obiectivele.

Păreri împărțite despre ritmul contraofensivei Ucrainei FOTO Profimedia

Institutului pentru Studierea Războiului (ISW) arată într-o evaluare că forțele ruse au investit efort considerabil (echipamente și personal) pentru a păstra controlul asupra localităților Robotîne și Urojaine, așa că succesele recente ale Ucrainei în aceste zone indică degradarea apărării rusești, arată defenseromania.ro .

„Crește probabilitatea ca forțele ruse să fie nevoite să se retragă în poziții secundare, care nu dispun de sprijin semnificativ în cazul unei pătrunderi a forțelor ucrainene. Degradarea în continuare a forțelor ruse creează oportunități pentru orice străpungere ucraineană, acțiune care ar putea avea o semnificație operațională potențial importantă”, subliniază analiștii ISW.

Pe de altă parte, unele surse apropiate comunității serviciilor de informații americane evaluează că ofensiva Ucrainei nu va reuși să ajungă în orașul cheie Melitopol, arată The Washington Post . Dacă această constatare se va dovedi corectă, ar însemna că Ucraina nu își va îndeplini obiectivul principal al ofensivei de a rupe legătura dintre Crimeea și restul teritoriilor ocupate de ruși în partea de est a țării.

Evaluarea americană estimează că ofensiva Kievului se va opri la o distanță de câțiva kilometri față de Melitopol, oraș în care armata rusă a intrat în a doua zi a invaziei declanșate de președintele Vladimir Putin în data de 24 februarie a anului trecut, avansând dinspre Crimeea și zonele controlate de separatiști în regiunea Donețk.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?