Părintele Sorin Paul Grecu, decorat post-mortem de preşedintele Iohannis

Părintele Sorin Paul Grecu, decorat post-mortem de preşedintele Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretul de decorare post-mortem a părintelui Sorin Paul Grecu, paroh al bisericii ortodoxe ''Sfântul Apostol Pavel şi a Tuturor Sfinţilor Români'' din East Ham, Londra.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului a conferit post-mortem Ordinul Naţional "Pentru Merit" în grad de Cavaler părintelui Sorin Paul Grecu în semn de "înaltă apreciere şi recunoştinţă pentru curajul cu care a apărat libertatea religioasă şi principiile democraţiei, atât înainte, cât şi după evenimentele din Decembrie 1989, precum şi pentru contribuţia semnificativă la coagularea şi sprijinirea comunităţii româneşti din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord".

Pe 7 ianuarie, Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord a anunţat că părintele Sorin Paul Grecu a murit.

"Părintele Sorin Paul Grecu a făcut parte dintr-o ilustră generaţie de absolvenţi ai şcolii teologice româneşti, într-o epocă în care regimul comunist nu respecta dreptul la viaţa religioasă şi a fost înconjurat mereu de oameni dragi care l-au apreciat pentru modelul de slujire a lui Dumnezeu şi de păstorire a sufletelor. În perioada regimului comunist a fost persecutat de autorităţi, fiind unul din preoţii disidenţi neştiuţi, dar care a devenit cunoscut de întreaga ţară în primăvara lui 1990, când a cerut îndepărtarea statuilor lui Petru Groza şi Lenin din Bucureşti, făcând astfel loc Monumentului Victimelor Comunismului, la a cărui dezvelire a şi fost prezent în 2016", scria la acea dată ambasada. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria