Parisul agită şantajul vizelor pentru ţările de origine ale străinilor aflaţi nelegal în Franţa (AFP)

Parisul agită şantajul vizelor pentru ţările de origine ale străinilor aflaţi nelegal în Franţa (AFP)

Franţa are în vedere o reducere "ţintită" a numărului de vize acordate ţărilor care sunt reticente în a-şi lua înapoi cetăţenii aflaţi nelegal în Hexagon, în special cei suspectaţi de radicalizare, informează duminică AFP.

"Trebuie să le spunem acestor ţări că trebuie să ia înapoi persoanele care sunt identificate ca cetăţeni ai lor", a declarat secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Clement Beaune, în emisiunea "Le Grand Rendez-vous" de la postul de radio Europe 1.

"Avem pârghii pentru a face acest lucru, de exemplu vizele (...) ţintind responsabili politici, responsabili economici. Da, este una dintre pârghiile pe care preşedintele Republicii, pe care ministrul de interne le au în vedere ', a adăugat el.

Problema expulzărilor a luat o turnură deosebit de acută în Franţa după ultimele atacuri jihadiste comise pe teritoriul său, în special cel de la Nisa de la sfârşitul lunii octombrie, comis de un tunisian proaspăt sosit în Europa.

Într-un turneu recent în ţările din Maghreb, ministrul francez de interne Gerard Darmanin le-a prezentat acestora o listă de cetăţeni aflaţi în situaţie nelegală şi suspectaţi de radicalizare, pe care Franţa doreşte să îi expulzeze.

Clement Beaune a insistat asupra necesităţii unei acţiuni concertate cu alte ţări europene, în special din spaţiul Schengen, pentru o eficacitate mai mare.

Potrivit Ministerului de Interne francez, Franţa are 231 de străini în situaţie nelegală, urmăriţi pentru "radicalizare", dintre care aproximativ şaizeci de tunisieni, tot atâţia marocani şi puţin mai mulţi algerieni, şi a făcut din expulzarea lor o prioritate.

Subiectul este controversat în ţările în cauză, în special în Tunisia, unde posibilitatea revenirii în ţara a tunisienilor care s-au alăturat grupurilor jihadiste din Siria a declanşat demonstraţii ostile în 2016.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina