Pariul riscant al americanilor pe piloții artificiali. Planul care ar putea revoluționa războiul aerian VIDEO

Pariul riscant al americanilor pe piloții artificiali. Planul care ar putea revoluționa războiul aerian VIDEO

Forțele aeriene ale SUA lucrează la un plan de a schimba modul cum se poartă războaiele prin pariul pe dronele operate de inteligență artificială, relatează presa britanică.

XQ-58 operat de la distanță în formație cu F-35 și F-22 FOTO US Air Force via aviatonweek

Forțele aeriene americane își propun să se doteze cu un număr de 1000 de drone înarmate și controlate de inteligență artificială numite drone partenere care să opereze în tandem cu piloții umani. Orizonul de timp pentru aparate pilotate de inteligență artificială ar putea fi șocant de scurt, spun directorii executivi ai companiilor care lucrează la prototipuri.

Avantajul constă în faptul că acestea vor asigura o flotă de drone mai ieftine și mai agile decât avioanele tradiționale de luptă.

Un experiment realizat în 2020 de către Agenția de Proiecte Avansate în domeniul apărării (DARPA) a arătat de ce pariul ar putea da roade.

În 2019, opt echipe de programatori intrau în competiție pentru a crea o prima dronă controlată de IA capabilă să poarte o luptă aeriană. După care DARPA a găzduit o serie de competiții de tip dogfight la mijlocul anului 2020, potrivit Telegraph.

Printre concurenți s-au numărat mari companii americane din domeniul apărării, precum Lockheed Martin și Boeing, dar și unele mai mici, între care Heron Systems, cu sediul în Maryland.

Câștigătorul a fost programul proiectat de Heron, care a fost pus apoi să lupte împotriva unui om: un pilot de avioane F-16 din cadrul Forțelor Aeriene ale SUA, cunoscut doar după indicativul „Banger”.

Concursul în stil joc video, care a fost difuzat online pe modelul unui eveniment sportiv, s-a încheiat destul de rapid.

În cadrul acestuia, Banger, aflat într-o machetă a carlingii unui F-16, s-a confruntat, într-o bătălie simulată, cu un F-16 pilotat de IA, care după câteva manevre l-a ochit pe Banger și l-a doborât.

AI-ul a repetat performanța în numeroase simulări ulterioare, pe măsură ce secretul său era revelat, și anume agresivitatea, potrivit Telegraph.

Se spune că programul s-a remarcat față de ceilalți algoritmi datorită preferinței sale pentru atacurile frontale.

Cu tacticile sale de luptă în forță, drona Heron a contrabalansat principalul avantaj al unui pilot uman față de o minte artificială, și anume creativitatea.

Un pilot de F-16 care a monitorizat testele inițiale ale DARPA, locotenent-colonelul Justin Mock, din cadrul Forțelor Aeriene, a explicat că modelele anterioare de drone controlate de IA „s-au chinuit împotriva acelor adversari care au făcut ceva chiar și numai puțin diferit”.

Pilotul artificial al lui Heron a dovedit însă că nu are această problemă, deoarece, în cadrul concursului, codul său s-a mișcat prea repede pentru ca Banger să apuce să facă ceva surprinzător.

„Lucrurile standard pe care le facem în calitate de piloți pe avioane de vânătoare nu funcționează”, s-a plâns Banger după ce a fost doborât în mod repetat în luptele simulate.

Startup-ul Shield AI, cu sediul în California, a cumpărat Heron în 2021, după ce a câștigat concursul de organizat de DARPA.

Forțele Aeriene au obținut o versiune îmbunătățită a programului Heron pentru o dronă experimentală numită XQ-58 din cadrul propriului proiect, Skyborg, care se desfășoară de mai mulți ani.

Experimentul are drept scop dezvoltarea unor drone partenere ieftine care să zboare alături de aparate de luptă cu piloți umani. Acestea vor contribui cu senzori și arme suplimentare la lupte potențial periculoase pentru piloții umani și, spre deosebire de avioane de vânătoare extrem de costisitoare, sunt susceptibile să fie disponibile în cantități mari și înlocuibile. Astfel, comandanții umani își pot permite să riște mai mult și să fie mai agresivi în atacuri.

„Ideea de la baza unui pilot robot este că poate ține pasul cu avioanele cu pilot, dar, în același timp, însărcinat cu componente ale misiunii pe care nu ai vrea să le aloci unui membru uman al echipei”, a explicat Peter W Singer, autorul mai multor cărți despre tehnologie militară.

Dronele operate de inteligența artificială ar putea fi în dotarea Forțelor Aeriene în următorii ani, probabil până la sfârșitul deceniului.

Pe de altă parte, testele din cadrul programului Skyborg sunt menite să informeze dezvoltarea așa-numitelor „Collaborative Combat Aircraft” care e posibil să fie aparate mai masive și mai rapide decât actualele drone militare experimentale XQ-58, dar totuși încă suficient de ieftine pentru a fi consumate cu generozitate – la un cost de doar câteva milioane de dolari sau în orice caz mai puțin decât cele 70 de milioane de dolari cât cheltuiesc în prezent SUA pentru un avion de vânătoare F-35. În primă fază, Forțele Aeriene s-ar dota cu un lot inițial de 1000 astfel de aparate, a declarat secretarul Forțelor Aeriene Frank Kendall.

Pilot artificial pentru drona XQ-58 Valkyrie

Shield AI și Kratos au încheiat un parteneriat pentru a integra și comercializa un pilot inteligent artificial cu drona XQ-58 Valkyrie pentru Departamentul de Apărare al SUA și forțele aliate, relata la mijlocul lunii iunie thedefensepost.com.

Parteneriatul vizează să „deblocheze” conceptul unei soluții eficiente și eficace al echipajului fără pilot pentru a sprijini clienții militari internaționali.

Drona XQ-58 FOTO Profimedia

Drona XQ-58 FOTO Profimedia

Lecții din Ucraina

Potrivit Shield AI, un program nativ de inteligență artificială poate controla vehiculele aeriene pentru a îndeplini misiuni fără comunicații sau capacitate GPS.

Această abordare răspunde cerințelor de contracarare a amenințărilor antidronă emergente, așa cum se observă în conflictul actual din Ucraina.

Ucraina pierde 10.000 de drone pe lună din cauza războiului electronic rusesc - în primul rând pentru că rușii bruiază comunicațiile și GPS-ul. Dacă o aeronavă fără echipaj nu este capabilă să opereze fără GPS și fără comunicații, aceasta va fi aproape inutilă în conflictele viitoare”, a explicat președintele și co-fondatorul Shield AI, Brandon Tseng.

„Când cuplezi un aparat cu reacție fără echipaj, incredibil și accesibil, precum XQ-58, cu pilotul nostru cu inteligență artificială, creezi un factor de descurajare strategică care schimbă regulile jocului”, a subliniat el.

Shield AI a declarat că tehnologia sa are o capacitate dovedită de a opera diferite sisteme, inclusiv cvadricoptere, un avion de vânătoare F-16 Fighting Falcon modificat și drona tactică V-BAT, proprietatea companiei.

Prin combinarea pilotului AI și a capacităților cheie de performanță ale Valkyrie, echipa Shield AI-Kratos se așteaptă să se afle într-o „poziție unică” pentru a livra aeronave fără pilot.

„Valkyrie este unul dintre puținele avioane cu reacție fără echipaj care zboară astăzi, care își intensifică producția și care sunt pregătite pentru integrarea pilotului AI", a declarat Ryan Tseng, CEO și cofondator al Shield AI.

"

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat