Parlament / Comisiile de specialitate au reluat votul pentru candidaţii la funcţia de judecător la CEDO

Parlament / Comisiile de specialitate au reluat votul pentru candidaţii la funcţia de judecător la CEDO

Comisiile de specialitate din Parlament au reluat, miercuri, votul pentru candidaţii la funcţia de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), care au fost audiaţi marţi, dar nu s-a comunicat oficial rezultatul votului.

Preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, Laura Vicol, a declarat, la începutul şedinţei de miercuri, că în şedinţa de marţi s-a produs o eroare materială, iar votul va fi reluat.

"Atâta timp cât sunt eu preşedinte al Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor nu doresc să existe nici cel mai mic dubiu cu privire la votul dat. Doresc să închidem şi să finalizăm astăzi procedura de avizare pentru cei cinci candidaţi, întrucât ieri s-a produs o eroare materială şi nu doresc să modific absolut niciun raport decât după ce daţi dumneavoastră votul, practic, vă confirmaţi votul de ieri. O să vă rog să vă exprimaţi votul clar, spunându-vă numele şi votul", a spus Vicol.

Deputatul USR Stelian Ion a afirmat că astfel de situaţii nu trebuie să se mai repete în Parlament.

"Cred că trebuie să învăţăm cu toţii din ce s-a întâmplat ieri în Parlament. E foarte important să nu se mai repete. Procedurile acestea sunt unele solemne, foarte serioase, este vorba despre desemnarea unor candidaţi pentru CEDO şi dincolo de cariera fiecăruia dintre candidaţi este foarte important şi prestigiul Parlamentului. A se închide şedinţa, după care o comisie, cea de Drepturile omului din Camera Deputaţilor, să reia separat votul şi să ne dea un alt rezultat e total inacceptabil. (...) Nu s-a dat nicio explicaţie, s-au invocat erori materiale, însă la fel de bine poate exista suspiciunea că s-a încercat întoarcerea unui rezultat pentru că la sfârşitul votului se anunţase un rezultat pentru fiecare dintre candidaţi, după care, în urma procesului verbal întocmit de Comisia pentru drepturile omului acel rezultat s-a întors", a afirmat Stelian Ion.

Deputatul neafiliat Violeta Alexandru a spus că parlamentarii votează pentru a patra oară candidaţii la CEDO.

"Lucrurile arată în felul următor, am votat o dată, am mai votat o dată pentru unul dintre candidaţi când am urcat în birouri, am mai votat o dată fără să ni se spună rezultatul votului, după ce am votat prin sistemul de WhatsApp, care este unul discutabil, acum suntem a patra oară. Trebuie imprimată o seriozitate a acestui proces, am votat de patru ori. Acest lucru trebuie spus cu subiect şi predicat. Sugestia mea este să ne aplecăm tehnic asupra acestui proces pentru a nu îşi pierde credibilitatea", a declarat Violeta Alexandru.

Candidaţii pentru funcţia de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) au fost audiaţi, marţi, de Comisiile juridice şi pentru drepturile omului ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Candidaţii, în ordinea descrescătoare a voturilor obţinute, în comisia de selecţie sunt Sebastian Răduleţu, Bogdan Iancu şi Răzvan Horaţiu Radu, iar candidaţi de rezervă Claudia Jderu şi Mihaela Tofan.

Şedinţa comisiilor s-a terminat fără un anunţ oficial privind avizul asupra candidaţilor, care este unul consultativ, voturile finale urmând să fie centralizate.

Avizul va fi comunicat Birourilor permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, fiind ulterior transmis Guvernului. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...