Parlamentare2020/ Diaconescu: Ar trebui să cunoaştem o listă cu directorii şi managerii din spitale - să vedem ce-i califică

Parlamentare2020/ Diaconescu: Ar trebui să cunoaştem o listă cu directorii şi managerii din spitale - să vedem ce-i califică

Prim-vicepreşedintele PMP, Cristian Diaconescu, candidat la Senat, a declarat, marţi, că ar trebui cunoscută activitatea directorilor şi managerilor din spitale, pentru a vedea cum au ajuns în posturile respective, cum au acţionat din punct de vedere profesional, ce îi califică pentru un loc de muncă "atât de sensibil şi esenţial", mai ales în această perioadă de pandemie.

"Poate ar trebui să cunoaştem o listă cu directorii şi managerii din spitale, măcar la unităţile spitaliceşti cu peste 400 de paturi. (...). Ştiţi foarte bine, concursuri făcute cu un om pe post pentru a legitima, de altfel, o numire politică. Nu este absolut nicio noutate. Ştim că aşa merg lucrurile, cu ghilimelele de rigoare, atunci când autoritatea politică hotărăşte, fie la nivel local, fie la nivel central, în ceea ce priveşte sistemul de sănătate", a susţinut Diaconescu, la o conferinţă de presă.

Potrivit acestuia, este nevoie de voinţă politică pentru a schimba acest mod de acţiune, altfel se va perpetua un sistem care "va produce tragedii".

"Discutăm foarte mult despre medici. După părerea mea, ar trebui să discutăm numai de bine despre medici. Pe de altă parte, sunt instituţii - în legătură, de exemplu, cu Casa de Asigurări de Sănătate nu există nicio discuţie publică. Sunt oameni foarte puternici în sistem care creează putere politică la nivel local, uneori zone de presă la nivel local. Poate găsim momentul să discutăm şi cinstit acest subiect. Aici este vorba de voinţă politică. Fie se schimbă acest mod de a te referi la sănătatea românilor, fie vom continua să perpetuăm un sistem care mai devreme sau mai târziu va produce tragedii, aşa cum s-au întâmplat până acum în România", a afirmat Cristian Diaconescu.

El a subliniat că niciun politician nu este "exonerat de răspundere" din această perspectivă.

"Nimeni din politică nu e exonerat de răspundere din această perspectivă. Este mult mai interesant să numeşti oameni care să se ocupe de zone economice în diverse judeţe, pentru că industria la nivelul judeţului respectiv nu mai beneficiază de mari investiţii de stat şi atunci resursa bugetară unde se îndreaptă - spre spitalul judeţean. Deci, spitalul judeţean devine ţintă din foarte multe puncte de vedere", a explicat liderul PMP.

Diaconescu a avansat ideea adoptării unui management privat în sistemul de sănătate. "Ar trebui să se gândească cei care decid, de ce nu, la un management privat în sistemul de sănătate. Da, este vorba de bani publici, fără îndoială, dar, aşa cum unele agenţii precum TAROM-ul pot avea în vedere (...) şi un anume tip de management, nu neapărat desemnat de la stat, poate acesta ar fi o soluţie. Pe termen scurt, avem nevoie de soluţii, pentru că mor oameni şi un om care moare din cauza modului de organizare a sistemului este prea mult", a susţinut el. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Așa o fi? / Mafie în toată regula, frați români!

2 Așa arată „câmpul de luptă” după cheful de la ziua liderului AUR, Eugen Simion! Tot așa ar lăsa și țara dacă v…

3 Așa o fi?

4 CULISE Cum arată schema viitoarei conduceri PNL. Dacă va câștiga Cîțu

5 „Era ca un card de credit viu” / O adolescentă din România, salvată din ghearele unor animale care o vindeau în …