Parlamentare2020/Orban: Câteva sute de voturi au ajuns prin Poştă după 3 decembrie; ele nu pot fi considerate valide

Parlamentare2020/Orban: Câteva sute de voturi au ajuns prin Poştă după 3 decembrie; ele nu pot fi considerate valide

Premierul Ludovic Orban a declarat, sâmbătă, că în România au ajuns, prin Poşta Română, după data de 3 decembrie, câteva sute de plicuri cu voturi care, potrivit legii, nu pot fi considerate valide.

"Aici au ajuns (...) în jur de câteva sute (...) de plicuri cu voturi exprimate, care au venit după data de 3 decembrie. Ele nu pot fi considerate valide, aşa prevede legea.Tocmai din cauza asta, când li s-a comunicat că votul nu a fost valid, li s-a transmis şi posibilitatea că pot să voteze şi fizic", a spus Orban la sediul Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

Premierul a adăugat că, pentru a putea fi validat, plicul cu votul trebuia să ajungă până în data de 3 decembrie, ora 24,00.

"Orice plic a ajuns mai târziu a fost considerat nevalid. Data de 3 decembrie a fost stabilită astfel încât dacă cineva, fie din cauza serviciului poştal din ţara unde se găseşte, fie din cauza faptului că poate a trimis plicul prea târziu, fie dintr-o altă cauză, nu poate să voteze valid prin corespondenţă, să i se permită exercitarea dreptului de vot fizic", a explicat Orban.

El a precizat că şi-au exprimat dorinţa de a vota prin corespondenţă peste 39.000 de cetăţeni.

"Există un termen limită în care cetăţenii români cu domiciliul în străinătate trebuie să îşi exprime această opţiune. Şi-au exprimat dorinţa de a vota prin corespondenţă peste 39.000 de cetăţeni. La analiza acestor solicitări au fost constatate 35.000 şi ceva de cereri valide, pentru care s-a trimis plicul în perioada 4-14 noiembrie, de către Poşta Română, care conţine inclusiv plicul care trebuia trimis înapoi. Cetăţeanul care a avut un set de instrucţiuni în interiorul plicului respectiv a avut dreptul să-şi exercite votul. Plicul cu votul pentru Camera Deputaţilor şi Senat putea fi dus direct la sediul misiunii diplomatice unde e Biroul Electoral (...), putea să-l transmită prin curier tot către misiunea diplomatică sau putea apela la transmiterea plicului în ţară", a mai spus Orban.

Potrivit premierului, cei ale căror voturi nu sunt considerate valide sunt informaţi că pot să îşi exercite dreptul constituţional prezentându-se la secţia de votare.

"Ei primesc din partea misiunii diplomatice că votul nu este valid, şi, mai mult decât atât, primesc inclusiv recomandarea că pot să-şi exercite dreptul de vot prin prezenţă la secţia de votare. Sunt cu peste 330 şi ceva mai multe secţii decât la alegerile parlamentare în 2016, în condiţii de pandemie. Este posibil ca unii să nu fi votat, deşi au primit plicul, (...) e posibil ca unii să fi uitat să voteze, sau poate au renunţat să-şi exercite dreptul de vot", a mai declarat Orban.

În ceea ce priveşte plicurile care au fost validate la misiunile diplomatice, premierul României a menţionat că sunt peste 3.000, iar plicurile care au ajuns în ţară, care au fost preluate de Poşta Română, sunt circa 18.000.

"Deci sunt în total vreo 21.000 şi ceva de voturi din 35.000", a mai spus Ludovic Orban. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina