Parlamentul de la Kiev înlătură obstacolele din calea promulgării legii privind limba ucraineană

Parlamentul de la Kiev înlătură obstacolele din calea promulgării legii privind limba ucraineană

Rada Supremă de la Kiev (parlamentul unicameral al Ucrainei) a deblocat marţi semnarea de către preşedintele legislativului, Andrei Parubii, a legii privind limba ucraineană, aprobată în aprilie, dar care a fost blocată apoi de interpunerea de către opoziţie a patru proiecte menite să anuleze acest act normativ, transmite agenţia EFE.

''Parlamentul a respins cele patru proiecte privind anularea rezultatului votului legii'', scrie portalul 112.ua. Această decizie îi permite preşedintelui Radei, Andrei Parubii, să semneze legea şi să o trimită spre promulgare preşedintelui în exerciţiu al Ucrainei, Petro Poroşenko.

Parlamentul de la Kiev, controlat în prezent de o majoritate favorabilă lui Poroşenko, a aprobat pe 25 aprilie această lege controversată privind obligativitatea folosirii limbii ucrainene în organismele administraţiei şi în toate sferele vieţii publice. Legea ''privind folosirea limbii ucrainene ca limbă de stat'' prevede că limba ucraineană este unica limbă oficială a ţării, iar nerespectarea prevederilor ei este sancţionată cu amenzi, iar în caz de ''ultraj public'' faţă de limba de stat sunt prevăzute sancţiuni de natură penală.

Legea este puternic dezaprobată de către numeroasa minoritate rusofonă.

Preşedintele Petro Poroşenko îşi exprimase dorinţa să promulge această lege înainte de a preda ştafeta noului preşedinte ales, Volodimir Zelenski, şi a catalogat drept istorică adoptarea legii privind funcţionarea limbii ucrainene ca limbă de stat.

În schimb, Zelenski a deplâns faptul că parlamentul adoptă legi care ''nu contribuie la consolidarea societăţii, ba dimpotrivă''.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...