Parlamentul din Portugalia a votat pentru legalizarea eutanasiei

Parlamentul din Portugalia a votat pentru legalizarea eutanasiei

Parlamentul Portugaliei a votat vineri pentru legalizarea eutanasiei, această ţară urmând să devină cea de a şaptea din lume care le va permite pacienţilor în faza terminală a bolii să obţină asistenţă din partea unui medic pentru a-şi pune capăt vieţii, relatează Reuters.

Persoanele de peste 18 ani vor putea să solicite asistenţă pentru a-şi pune capăt zilelor dacă se află în fază terminală şi suferă de o durere "persistentă" şi "insuportabilă", cu excepţia cazului în care se consideră că nu au discernământul necesar pentru a lua o astfel de decizie.

Acest proces va fi deschis doar pentru cetăţenii portughezi şi rezidenţii legali, pentru a preveni ca oamenii să călătorească în Portugalia pentru a obţine ajutor medical ca să-şi pună capăt zilelor.

Legea se află acum în mâinile preşedintelui Marcelo Rebelo de Sousa, un conservator, pentru promulgare. El a declarat anterior că va respecta votul parlamentului.

Unii au criticat momentul acestui vot, reprezentanţi ai partidului de opoziţie PSD (de centru-dreapta) afirmând că din cauza pandemiei de coronavirus care afectează ţara "există o mare nelinişte, o mare teamă în rândul oamenilor care are legătură cu chestiuni de viaţă şi de moarte".

Într-o scrisoare adresată parlamentului, două grupuri care administrează majoritatea căminelor de bătrâni din Portugalia, care au fost dur lovite de pandemie, susţin că "aprobarea eutanasiei reprezintă o lipsă de respect pentru toţi aceşti oameni".

Însă liderul parlamentar al formaţiunii Oameni-Animale-Natură, Ines Real, a declarat: "Este necinstit să invoci un moment extrem de dificil în ţară... să confuzi decesele legate de COVID-19 cu procesul legislativ care are drept obiectiv să permită eutanasia pentru cei suferinzi".

Portugalia, o ţară majoritar catolică ce a petrecut o mare parte din secolul al XX-lea, până la revoluţia din 1974, sub un regim fascist, a făcut de atunci mari paşi înainte în reformele liberale care susţin drepturile omului. Acest stat a legalizat avorturile în 2007 şi a autorizat căsătoriile între persoanele de acelaşi sex în 2010. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...