Parlamentul European analizează posibilitatea de a ataca veto-ul Austriei la CJUE privind aderarea României la Schengen

Parlamentul European analizează posibilitatea de a ataca veto-ul Austriei la CJUE privind aderarea României la Schengen

Comisia de Petiții din cadrul Parlamentului European va vota marți, 27 iunie 2023, o nouă rezoluție pentru susținerea aderării României la spațiul Schengen, a anunțat eurodeputatul PSD, Victor Negrescu. Potrivit eurodeputatului, va fi analizată posibilitatea de a ataca veto-ul în fața Curții de Justiție a UE, de către Parlamentul European.

FOTO EPA EFE

„Mâine votăm în Comisia pentru Petiții a Parlamentului European o nouă rezoluție privind susținerea aderării României la spațiul Schengen”, a anunțat Victor Negrescu.

Potrivit eurodeputatului, noua rezoluție va cuprinde „menționarea petiției #RomâniaCereSchengen inițiată împreună cu PES activists România și aprobată de legislativul european în 2015”, dar și „evidențierea faptului că veto-ul aplicat împotriva României poate conduce la sentimente anti-europene, cetățenii simțindu-se discriminați”.

Eurodeputatul a mai arătat că rezoluția va sublinia și faptul că „decizia Consiliului din 8 decembrie a fost adoptată fără a prezenta o justificare din punct de vedere legal”, menționând faptul că „refuzul de a accepta România în spațiul Schengen conduce la încălcarea Cărții Drepturilor Fundamentale a UE în ceea ce privește demnitatea, dreptul la libertate și la siguranță, egalitatea, protecția mediului, libertatea de circulație și de ședere”.

De altfel, rezoluția va cuprinde și solicitarea Comisiei Europene de a analiza soluții legale alternative care să conducă la intrarea României și Bulgariei în zona de liberă circulație, dar și analizarea posibilității de a ataca veto-ul în fața Curții de Justiție a UE, de către Parlamentul European.

Rezoluția urmează să fie aprobată în sesiunea plenară a Parlamentului European din iulie, a mai iinformat eurodeputatul.

Aderarea la Schengen rămâne un obiectiv important al României, care însă pare că a fost lăsat în urmă de liderii guvernamentali. După ce inițial au fost făcute promisiuni cu privire la lunile următoare, subiectul pare acum să fie ocolit. Întrebat de jurnaliști, noul ministru de Interne, Cătălin Predoiu, a afirmat că, în opinia sa, trebuie schimbată abordarea, motivând că „porţile ferecate se deschid din interior”. Totuși, noul ministru a refuzat să înainteze un termen: „Cred că ar fi hazardat să avansez în acest moment un pronostic, ar fi chiar mai mult decât hazardat, ar fi neprofesionist”.

Un articol publicat de Euractiv arată însă că instituțiile europene se pregătesc să admite România și Bulgaria în Schengen în acest an. Mai exact, controalele aeriene vor fi eliminate în luna octombrie, în timp ce controalele la frontierele terestre în ianuarie 2024.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat