Parlamentul European cere oprirea plăţilor de fonduri europene către firmele controlate de premierul ceh

Parlamentul European cere oprirea plăţilor de fonduri europene către firmele controlate de premierul ceh

Parlamentul European a cerut joi, printr-o rezoluţie, oprirea accesării fondurilor europene pentru companiile deţinute de premierul ceh Andrej Babis din cauza unor conflicte de interese, transmite Reuters.

Firmele controlate de Babis, reunite în holdingul Agrofert, sunt printre cei mai mari beneficiari de subvenţii agricole directe din Uniunea Europeană, în principal plăţi acordate la hectar, dar şi de subvenţii acordate de autorităţile naţionale pentru investiţii şi care sunt ulterior rambursate de la bugetul UE.

Rezoluţia Parlamentului European, adoptată cu 505 voturi pentru, 30 de voturi împotrivă şi 155 de abţineri, nu conduce la vreo acţiune directă, dar solicită Comisiei Europene să analizeze suplimentar acest caz şi chiar să înceapă procedurile care ar putea stopa finanţările europene către Republica Cehă.

''Parlamentul European insistă că plata suplimentară de fonduri, fie de la UE, fie de la bugetul naţional ceh, către companiile controlate până la urmă de premierul Babis sau de membri ai guvernului ceh trebuie să fie oprită până când cazurile de conflict de interese sunt soluţionate integral'', arată rezoluţia PE.

La finalul lunii aprilie, Comisia Europeană a publicat un raport final al unui audit desfăşurat în anul 2019, conform căruia a existat un conflict de interese în accesarea fondurilor europene de către Agrofert.

Autorii auditului consideră că, deşi în 2017 îşi transferase acţiunile deţinute în acest grup către două fonduri de investiţii, Babis avea o putere totală asupra Agrofert, aşadar prin încălcarea reglementărilor cehe şi comunitare privind conflictele de interese acest holding a accesat ''ilegal'' fonduri europene începând cu anul 2017 şi trebuie astfel să restituie 10,96 milioane de euro.

Andrej Babis, care înainte de a conduce guvernul ceh a fost ministru de finanţe (2014-2017), era ''implicat activ'' în gestionarea fondurilor europene în Cehia, iar exercitarea ''obiectivă şi imparţială'' a atribuţiilor sale ''a fost compromisă'' de implicarea în decizii care priveau de asemenea Agrofert, susţin autorii raportului european. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”